Un găgăuz a atacat convoiul Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care a aruncat un cocktail Molotov spre maşina premierului Filat  este recidivist.

În pofida măsurilor sporite de securitate, vizita Angelei Merkel în Republica Moldova nu a trecut fără incidente. Coloana oficială a fost atacat în timp ce se deplasa de la Cricova spre Aeroportul Chişinău. Evenimentul a avut loc la ora 21.00, pe strada Mihai Viteazul, în preajma fabricii de bomboane „Bucuria".

„Un cetăţean de 23 de ani a aruncat un obiect în flăcări spre automobilul premierului Vlad Filat. Poliţia a acţionat prompt şi l-a reţinut pe individ. Ministerul de Interne cercetează cazul, după cum a declarat Eugeniu Onică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, refuzând să ofere alte detalii.

Atacatorul a fost arestat

Un martor povesteşte că bărbatul a ieşit din cartierul de blocuri din zonă şi a aruncat un obiect în flăcări spre coloana de maşini. Cocktailul Molotov a zburat peste automobile şi a explodat în aer. În acelaşi timp, rucsacul atacatorului a luat foc, acesta fiind nevoit să-l arunce. El a fost imediat urcat într-o maşină a SPP, iar delegaţia şi-a continuat drumul fără a opri.

Potrivit unor surse, atacatorul este originar din Găgăuzia şi are antecedente penale, iar acum este cercetat pentru huliganism. Deocamdată, nu se ştie ce scopuri urmărea bărbatul.

460 de sticle de vinde colecţie cadou

Cancelarul german Angela Merkel a primit cadou 460 de sticle de vin de colecţie din partea complexului Cricova, pe care l-a vizitat împreună cu premierul moldovean Vlad Filat în timpul deplasării sale în Republica Moldova, potrivit PRO TV Chişinău.

Merkel s-a declarat impresionată de oraşul subteran. Conducerea complexului i-a dăruit cancelarului 460 de sticle de vin de colecţie, din soiurile Cabernet, Codru, Gewurz Traminer, Cahor, Marsala, Grătieşti. Sticlele vor fi păstrate însă la Cricova, iar la solicitare vor putea fi livrate cancelarului, afirmă serviciul de presă al Guvernului.

Germania tatonează terenul geopolitic

Analiştii politici susţin că vizita celui mai puternic lider european la Chişinău este una istorică şi că vizează întreaga societate. Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă susţine că unul dintre mesajele esenţiale este susţinerea Germaniei promisă Moldovei. „Angela Merkel recunoaşte progresele pe care Chişinăul le-a făcut în cadrul Parteneriatului Estic, dar, în acelaşi timp, a sugerat că este foarte mult de lucru. Germania este alături de Moldova atât timp cât Moldova va promova reformele", a declarat analistul politic.

În acelaşi context, Ion Tăbârţă susţine că oficialul german a dat de înţeles că locul Moldovei este în cadrul iniţiativei Parteneriatului Estic, iar realizarea obligaţiunilor asumate faţă de UE în ceea ce priveşte Acordul ce Asociere i-ar oferi perspective de integrare. „UE vrea stabilitate la hotarele sale, iar Parteneriatul Estic se doreşte a fi un program de stabilitate. Prin această vizită, cancelarul german încearcă să tatoneze terenul geopolitic pentru că are anumite intenţii în această parte a Europei. Ar putea să-şi ia anumite resurse de aici şi să-şi dezvolte economia", a accentuat Ion Tăbârţă pentru Agenţia Info-prim Neo.

De asemenea, specialiştii de la Chişinău susţin că şefa guvernului german a avut un mesaj şi pentru Rusia, reamintind de trecutul istoric tragic ce a urmat după împărţirea Europei prin semnarea pactului Ribbentrop-Molotov. „Prezenţa cu o zi înainte de comemorarea acestui eveniment trist este un semnal că, de această dată, Germania este alături de Moldova, ca aceasta să revină în Europa. Germania nu va accepta sfere de influenţă", a conchis Victor Chirilă.

Graham Watson, preşedintele Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR), raportor al Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, a declarat pentru  Europa Liberă că Republica Moldova are şanse reale să devină membră a UE în zece ani, dacă va continua reformele.

"Republica Moldova are şanse reale de a deveni membră a UE în zece ani, dacă continuă reformele.''
Graham Watson europarlamentar

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite