Situaţia din sectorul bancar moldovenesc tot mai gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţia financiară se află sub supravegherea BNM
Instituţia financiară se află sub supravegherea BNM

În doar două luni de zile ponderea creditelor neperformante a instituţiilor financiare moldoveneşti a crescut cu peste 37%

Calitatea portofoliului de credite al băncilor din Republica Moldova continuă să se înrăutăţească a doua lună consecutiv şi a ajuns la finele lunii noiembrie la cota de 11,17%, comparativ cu 9,74% la finele lunii octombrie şi 8,13% la sfârşitul lunii septembrie, arată un raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Instituţia financiară principală a ţării nu oferă o explicaţie a acestei evoluţii negative, dar în ultimele luni sistemul bancar moldovenesc a fost arena unor atacuri de tip raider, dar şi a instituirii procedurii de administrare specială în cazul Universalbank.

E OFICIAL Universalbank mai face un pas spre faliment

Potrivit experţilor falimentul Universalbank este deja o chestiune de timp, dar acest eveniment nu poate influenţa decisiv sistemul bancar, pentru că ponderea băncii este prea mică.
De altfel în prezent Universalbank vinde toate averea ce o mai are, inclusiv şi maşina preşedintelui instituţiei.

Aceeaşi experţi remarcă înrăutăţirea bruscă a indicatorilor unor bănci, în lunile după ce au fost prezentate rapoartele pentru trimestrul III al anului 2011.

Datele BNM arată că ponderea creditelor nefavorabile era, la sfârşitul anului trecut, de 13,33%, iar în unsprezece luni ale anului 2011 s-a redus cu 2,16 puncte procentuale.
La sfârşitul anului 2008, ponderea creditelor nefavorabile se situa sub nivelul de 5%, însă după intrarea în criză cota şi s.a dublat până la finele lunii iunie 2009, ca la finele anului 2009 să ajungă la 16,4%.
În prima jumătate a anului 2010 creditele nefavorabile au atins cota maximă de 17,8% din totalul de credite, ca apoi să înceapă să scadă până la 13,33% la finele anului .

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat că stabilizarea nivelului portofoliului de credite neperformante a fost cea mai importantă realizare pe sistem din anul 2010. Totodată el a precizat că va fi nevoie de câţiva ani pentru ca portofoliul de credite neperformante să atingă nivelul înregistrat înainte de criza economică.
În statele UE cota creditelor neperformante este de 5-6%.

O bancă moldovenească are probleme mari cu lichiditatea

BERD va depune eforturi pentru o mai mare transparenţă în sectorul bancar moldovenesc

BNM O eventuală adâncire a crizei economice în zona euro va avea efecte grave și asupra Republicii Moldova

Băncile moldoveneşti sfidează criza cu profituri în creştere de 75%

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite