E OFICIAL Universalbank mai face un pas spre faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţia financiară se află sub supravegherea BNM
Instituţia financiară se află sub supravegherea BNM

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 25 noiembrie 2011 a hotărât instituirea procedurii de administrare specială a Universalbank SA, în conformitate cu Legea instituţiilor financiare.

Decizia Băncii Naţionale semnifică că Universalbank practic are şanse minime de salvare şi în scurt timp ar putea rămâne şi fără licenţă şi astfel să înceapă procedura de lichidare a instituţiei financiare.
Potrivit unui comunicat de presă, „începând cu luna octombrie Universalbank s-a confruntat cu dificultăţi în satisfacerea cerinţelor prudenţiale ale BNM cu privire la lichiditatea şi capitalul băncii, în special din cauza retragerii masive de depozite ale persoanelor afiliate băncii, deteriorării calităţii portofoliului de credite şi litigiilor legate de structura acţionarilor băncii". Totodată administraţia BNM precizează că „conducerea Universalbank, fiind sub supravegherea specială a BNM, a întreprins o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a băncii. Astfel, începând cu 1 octombrie 2011, Universalbank şi-a onorat toate obligaţiile de plată şi a rambursat 56% din totalul depozitelor ale persoanelor fizice şi 41% din cele ale persoanelor juridice. În acelaşi timp, activele totale ale băncii s-au diminuat cu 33%. Portofoliul de credite s-a redus cu 24% în special, datorită rambursărilor anticipate şi vânzării de credite".

În aceste condiţii, BNM a instituit un moratoriu, pe termen de 2 luni, în conformitate cu art.371 (5) din Legea instituţiilor financiare asupra tuturor creanţelor creditorilor faţă de Universalbank.
Acţiunea moratoriului nu se extinde asupra creanţelor aferente depozitelor persoanelor fizice în mărime de până la 25.000 lei. Celelalte creanţe ale creditorilor vor fi achitate, în urma măsurilor luate de administratorul special şi în baza mijloacelor băneşti obţinute în urma optimizării activelor şi pasivelor băncii".

Eventualul faliment al acestei bănci nu poate avea efecte majore asupra sistemului bancar, pentru că această instituţie financiară are o cotă de circa un procent din piaţă.

Universalbank a ajuns la un pas de faliment

O bancă moldovenească are probleme mari cu lichiditatea

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite