Record istoric la producţia de floarea soarelui în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culturi de floarea soarelui Foto: Adrian Obreja
Culturi de floarea soarelui Foto: Adrian Obreja

Producătorii agricoli din ţara noastră au strâns anul trecut o recoltă de 425 mii tone de seminţe de floarea soarelui, cu 11% mai mult ca în anul 2010, dublu faţă de anul 1982 şi aproape triplu faţă de anul 1991.

Producția globală agricolă în Republica Moldova a înregistrat o creștere de 4,6% în anul 2011 față de 2010. Această majorare a fost determinată de creșterea producției vegetale cu 6,7%, producția animală fiind în creștere moderată de 0,4%, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Cea mai mare creștere a fost atestată la producția de struguri cu 24,6%, cartofi cu 15,4%, floarea soarelui cu 10,8%, fructe, nuci și pomușoare cu 15,4% și legume cu 8%.

Record la floarea soarelui

La producţia de floarea soarelui s-a înregistrat chiar un record istoric, recolta de 425 mii tone de floarea soarelui, fiind cu 10% mai mare ca precedentul nivel record înregistrat în anul 2003, de două ori mai mare faţă de anul 1982 şi aproape trei ori faţă de anul 1991.
Recolta ar putea fi chiar mai mare, anunţă experţii de la AgroInform, de circa 460 mii de tone.

Seminţele de floarea soarelui s-au ieftinit cu 15%

Potrivit BNS, majorarea producţiei vegetale în anul 2011 faţă de anul precedent a fost generată în temei de creşterea roadei medii la o serie de culturi agricole. Astfel, producţia medie la un hectar a fructelor sămânţioase s-a majorat cu 32%, a strugurilor - cu 30%, cartofilor - cu 18%, cerealelor pentru boabe (fără porumb) şi legumelor de câmp - cu câte 16%.

Sporul moderat al producţiei animale (cu 0,4%) a avut loc în exlusivitate datorită majorării producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor în gospodăriile de toate categoriile. Totodată, producţia de lapte s-a diminuat cu 5,5% în rezultatul micşorării volumului producţiei laptelui în gospodăriile populaţiei cu 5,7%, iar de ouă (cu 2,8%)- urmare a reducerii producţiei în întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu 13,1%.

Gospodăriile populaţiei au asigurat 49% din producţie

Situaţia în profil pe categorii de gospodării indică, că 32% din volumul producţiei globale agricole revin întreprinderilor agricole, 19% - gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), 49% - gospodăriilor populaţiei. Ponderea înaltă a gospodăriilor populaţiei în producţia agricolă este determinată în special de cota importantă a producţiei animale în aceste gospodării (circa 80% din total producţia zootehnică pe ţară).

În anul 2011, ca şi în anii precedenţi, întreprinderilor agricole le revine partea principală la producţia de rapiţă - 93%, sfeclă de zahăr - 91%, tutun - 79%, soia - 78%, cereale şi leguminoase pentru boabe (exclusiv porumb) - 69%, floarea soarelui - 68%. Totodată, în gospodăriile populaţiei sunt concentrate 73% din producţia de legume, 66% - de cartofi, cîte 44% - de struguri şi de porumb, iar în gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) - 62% de culturi bostănoase.

Milionarul Vaja Jhashi a monopolizat piaţa uleiului din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite