Seminţele de floarea soarelui s-au ieftinit cu 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recolta bogată din ţară şi de peste hotare a provocat o scădere semnificativă a preţului la floarea soarelui.

Dacă la începutul sezonului de recoltare întreprinderile de producerea uleiului şi companiile exportatoare cumpărau seminţele de floarea soarelui la un preţ de 5.100-5.200 lei, la începutul acestei săptămâni preţul a scăzut la 4.400 lei pentru o tonă, anunţă specialiştii de la AgroInform.
Altfel spus se atestă o ieftinire de peste 15%.
Mai mult, două companii, cei mai mari cumpărători de floarea soarelui din Republica Moldova, fabrica de ulei din Bălţi „Floarea Soarelui" şi Trans Oil Grup, au sistat achiziţiile. Reprezentanţii companiei Trans Oil Grup au refuzat să comenteze situaţia. La fel şi cei de la fabrica Floarea Soarelui.

Viorel Chivriga, economist la IDIS Viitorul explică situaţia creată prin recolta bogată de floarea soarelui din acest an, dar şi prin diminuarea posibilităţilor de export.
„Aceste evoluţii se datorează ofertei bogate de floarea soarelui de pe piaţa locală şi cea regională. Mai mult, există şi probleme de stocare şi depozitare pentru exportul de seminţe prin portul Giurgiuleşti", a precizat expertul.

Şi pe pieţele regionale din Ucraina şi Rusia, în ultimul timp au scăzut brusc preţurile la floarea soarelui. Potrivit specialiştilor de la AgroInform, dacă la 16 septembrie în Ucraina preţul de achiziţie la floarea soarelui era de circa 480 de dolari pentru o tonă, apoi la 23 septembrie preţul a coborât la 413 dolari. În Rusia scăderea a fost şi mai dramatică şi în prezent preţurile au coborât până la 342 de dolari pentru o tonă.

Scăderea preţului la seminţe ar putea avea ca efect ieftinirea uleiului de floarea soarelui, care se vinde în prezent pe piaţă cu un preţ de 22-25 de lei pentru un litru cu amănuntul şi cu circa 20 de lei pentru un litru preţul angros.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite