PROTEST Şoferii de microbuze anunţă că intră în grevă, până nu va fi majorată taxa de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportatorii susțin că lucrează în pierderi de doi ani
Transportatorii susțin că lucrează în pierderi de doi ani

Aceştia spun că sunt nevoiţi să-şi sisteze activitatea, pentru că înregistează pierderi în condiţiile în care preţurile la carburanţi au crescut, iar tariful a rămas neschimbat de aproape şase ani. Deocamdată e vorba despre câteva rute din Capitală.

Mai mulţi şoferi de microbuse din Chişinău îşi anunţau duminică seara pasagerii că luni dimineaţa nu vor ieşi pe rută.

"Ne-am săturat să lucrăm pe-degeaba. Plătim o groază de bani: la proprietarii de rute, în bugetul primăriei, în cel de stat şi nu ne mai rămâne nimic şi pentru întreţinerea familiei. Scumpirea combustibilului ne lasă fără o şansă de a mai câştiga ceva", ne-a spus Anatolie D, şofer de pe ruta 125.
Declaraţia acestuia a fost susţinută şi de alţi şoferi.

Potrivit conducătorului auto, toţi şoferii de pe rută s-ar fi înţeles ca luni dimineaţă să intre în grevă, "până când primăria nu va majora taxa de călătorie de la trei la cinci lei".
Proprietarul rutei, firma Asoio, deţinută de exministrul Transporturilor Afanasie Smochin nu a fost de găsit aseară să comenteze afirmaţiile şoferilor.

La începutul lunii martie, administratorii de rute au depus la Primăria Capitalei un demers prin care au solicitat să accepte majorarea taxei de călătorie de la trei la cinci lei.
Ei cereau edililor majorarea în două etape: de la trei la patru lei, pentru început, şi - la cinci lei până la sfârşitul anului.

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat o lună în urmă că nu va ceda presiunilor.

"Nu există motive nici pentru presiuni, nici pentru greve din partea şoferilor de microbuze pentru a fi mărit tariful pentru călătorie. Până a rezolva această problemă, trebuie examinate alte aspecte. Vreau neadmiterea supraîncărcării microbuzelor, respectarea orarului, oprirea în staţii. Nu trebuie să începem cu plata taxei, ci cu respectarea unor norme. Dacă aplicăm exact prevederile legale, tariful ar trebui să fie de 9-10 lei pentru călătorie. Dar aşa cum normele legale nu sunt respectate, majorarea maximă admisă ar putea fi de 5 lei“, a precizat edilul.

Microbuze cârpite, în loc de transport civilizat pe străzile din Chișinău. Vezi GALERIA FOTO!

Proprietarii de rute insistă să fie majorat tariful la maxi-taxi. Edilul Capitalei recunoaşte că preţul real ar fi de 9 lei

CARNAGIU pe calea ferată. Microbuz lovit de tren, șapte oameni au murit GALERIE FOTO

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite