O delegaţie a plecat la Moscova pentru a negocia preţul gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul moldovean Vlad Filat (stânga) şi omologul său rus Vladimir Putin
Premierul moldovean Vlad Filat (stânga) şi omologul său rus Vladimir Putin

Oficiali din cadrul Guvernului şi reprezentanţi ai administraţiei Moldovagaz urmează să plece în această seară în capitala Rusiei.

Plecarea delegaţiei era programată din timp şi avea ca motiv participarea la şedinţa Consiliului Observatorilor al întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz. Potrivit unor surse unul din subiectele discuţiilor ar putea fi şi negocierea noului contract de import al gazelor. Semnarea un acord până la finele anului este însă puţin probabilă.

Potrivit surselor, lucrurile urmau să se clarifice după convorbirea telefonică de astăzi a premierului Vlad Filat cu prim-ministrul rus Vladimir Putin.
Aminitim că şeful Executivului moldovean a declarat sâmbătă în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova următoarele: „Vom face o trecere în revistă a realizărilor din 2011. La fel, vom discuta şi despre contractul cu Gazprom, pachetul energetic III, etc", a spus premierul.

Din discuţia telefonică reiese însă că premierii au convenit doar că negocierile trebuie continuate. "Vlad Filat şi Vladimir Putin au menţionat necesitatea continuării negocierilor în vederea semnării unui nou Acord şi s-au arătat convinşi că acesta va fi în beneficiul ambelor părţi", potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Negocierile cu Gazprom privind noul contract de import al gazelor bat pasul pe loc

Anterior, Vlad Filat s-a arătat încrezut că Republica Moldova va ajunge la o înțelegere cu partea rusă până la sfârșitul anului. „Fără gaz nu vom rămâne. Vom rămâne la aceeași situație în cel mai rău caz. Sper că până la sfârșitul anului vom putea semna contractul şi să obţinem micșorarea prețului la gaz", a spus premierul.

Semnarea unui nou contract de import a gazelor din Rusia se amână de aproape două luni, ca urmare a cererilor Gazprom ca Moldova să nu accepte al Treilea Pachet Energetic al UE.
Asta înseamnă că ţara noastră va continua să primească metan la preţuri mari, în conformitate cu prevederile din contractul vechi, semnat acum cinci ani.
În prezent preţul de import este de peste 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar de la 1 ianuarie 2012 preţul ar putea să scadă sau să crească nesemnificativ.

Am ajuns pe locul trei în spaţiul postsovietic după valoarea gazelor cumpărate de la Gazprom

PRETENŢII Pentru ca să ne dea gaz mai ieftin, Gazprom ne cere să renunţăm la integrarea în UE

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite