Noi scumpiri la benzină şi motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Dacă costul produselor petroliere importate în Republica Moldova va continua să crească, până la finele lunii martie este foarte posibilă o nouă majorare a preţului la pompă a carburanţilor, susţin proprietarii de benzinării.

Scumpirea produselor petroliere operată la începutul lunii martie ar putea fi urmată de o nouă ajustare de preţ la pompe. Aceasta pentru că preţul petrolului la bursele internaţionale continuă să crească şi a urcat la circa 126 de dolari pentru un baril marca Brent. Acest preţ este cu 14% mai mare decât cel de la începutul anului.

În opinia importatorilor şi comercianţilor de produse petroliere dacă costul de import al acestora va continua să crească, până la finele lunii martie este foarte posibilă o nouă majorare a preţului la pompă a carburanţilor.

În urma majorărilor de la începutul lunii martie, gazul lichefiat costă pe piaţa Republicii Moldova 8,9-9,0 lei pentru un litru, faţă de preţul vechi de 8,17-8,20 lei. Benzina cu cifra octanică 95 a ajuns să coste 17,25 lei/litru, iar motorina a urcat până la 16,25-16,30 lei pentru un litru.

De ce s-au scumpit benzina şi motorina

Benzina, motorina şi gazul lichefiat s-au scumpit! Urmează şi alte produse

Analiştii grupului Erste au realizat o estimare conform căreia preţul petrolului va atinge un nou nivel record, preţul mediu al ţiţeiului în următoarele 12 luni fiind estimat la 123 dolari/baril, fapt care va conduce la scumpirea carburanţilor şi va afecta economia, mai ales în Europa.
Conform experţilor Erste, intensificarea crizei din Iran ar putea ridica preţul ţiţeiului la 150-200 de dolari/baril. Acesta este doar unul dintre motivele care i-a determinat pe cei de la Erste să previzioneze un nou record al preţului ţiţeiului.
De exemplu, anul trecut preţul mediu al ţiţeiului Brent a fost de 111 dolari/baril, preţ care a doborât chiar şi nivelul din anul 2008, când a fost de 97 de dolari/baril.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite