De ce s-au scumpit benzina şi motorina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Preţul benzinei a crescut cu până la 80 de bani, sau cu circa 5% şi a atins un nou record, 17,20 lei pentru un litru de benzină A 95. Costul motorinei a urcat până la 16,45 de lei pentru un litru.

Sâmbătă, dimineaţa, mai multe benzinării au dat starul majorării preţului la produsele petroliere şi au afişat noi preţuri la pompă. Astfel benzina cu cifra octanică A95 costă în medie 17,20-17,25 lei pentru un litru, motorina 16,25-16,30 lei, iar gazul lichefiat a ajuns să coste 8,90-8,95 lei pentru un litru.

Este prima majorare a preţurilor la combustibili din acest an, dar foarte posibil că nu este ultima, dacă pe piaţa mondială costul petrolului va mai urca, spun reprezentanţii companiilor petroliere.
Importatorii explică scumpirile atât prin majorarea preţurilor la import, ca urmare a cotaţiilor mai înalte la bursele internaţionale, dar şi ca urmare a creşterii de la începutul anului cu peste 7% a cotei accizelor la produsele petroliere.

Din anul 2008, valoarea accizelor s-a majorat de 2,5-3,0 ori

De altfel din anul 2008, cota accizelor la benzină a crescut de aproape 2,5 ori, iar la motorină de peste trei ori.
Scumpirea cu circa 10% a gazului lichefiat se datorează în special introducerii de la începutul acestui an a unui acciz de 1.800 lei pentru o tonă.
Unul din efectele scumpirii produselor petroliere, ar putea fi creşterea tarifelor din transportul public de pasageri, care nu au fost ajustate de câţiva ani. La fel ar putea să se scumpească, dar nesemnificativ şi unele produse alimentare.

De notat că marele beneficiar de pe urma majorării preţurilor este statul, care aplică la importul şi comercializarea produselor petroliere atât acciza, cât şi TVA de 20%. Astfel cu cât este mai mare preţul, venitul de la aplicarea TVA este mai mare. Conform unor estimări veniturile anuale de la aplicarea taxelor şi accizelor la produsele petroliere ar putea creşte cu 10-15% în acest an.

Cota taxelor în preţul final al benzinei depăşeşte 30%, iar în cel al motorinei este de peste 26%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite