În Republica Moldova va fi aplicat un nou plan de numerotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldtelecom a fost anul trecut cel mai mare investitor
Moldtelecom a fost anul trecut cel mai mare investitor

Ţara noastră va trece de la 31 martie 2012 la planul de numerotare de tip „închis" care, potrivit modificărilor operate în Planul Naţional de Numerotare (PNN), prevede apelarea numerelor telefonice geografice prin formarea prefixului "0" şi a numărului naţional care cuprinde codul naţional de destinaţie şi numărul de abonat.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), anunţă că în prezent, PNN este unul de numerotare „deschis", apelarea numerelor geografice din şirul de numere "2" în raza unei zone geografice se face prin formarea numărului de abonat (în format scurt), iar la nivel naţional - a numărului naţional semnificativ (în format lung).

Cerere mare de resurse de numerotare

Potrivit ANRCETI schimbarea operată în planul de numerotare a fost determinată de dezvoltarea accelerată a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. De asemenea, a crescut rapid cererea de resurse de numerotare din şirul de numere "2" din partea furnizorilor alternativi care oferă servicii triple - play (Internet, TV şi telefonie).

Numai în 11 luni ale anului curent doar pentru municipiile Chişinău şi Bălţi au fost solicitate peste 37 mii de numere noi. Potrivit estimărilor ANRCETI, cererea sporită de resurse de numerotare se va menţine şi în anii următori.

Vor fi atribuite 8 milioane de numere suplimentar

Punerea în aplicare a planului de numerotare "închis" va permite ANRCETI să atribuie furnizorilor suplimentar circa 8 milioane de numere.
Noutatea planului de numerotare "închis" constă în faptul că odată cu deschiderea şirului de numere "3" vor fi utilizate coduri suplimentare de destinaţie (a zonelor geografice). Aceste coduri sînt identice codurilor existente pentru şirul de numere "2" cu excepţia primei cifre care este înlocuită cu cifra 3. Începînd cu 31 martie 2012, pentru fiecare municipiu şi raion vor putea fi utilizate două coduri de destinaţie: unul, existent - pentru şirul de numere "2" şi altul, nou - pentru şirul "3". Spre exemplu, municipiul Chişinău va avea codurile 22 şi 32, Bălţi - 231 şi 331, Briceni - 247 şi 347, Cahul - 299 şi 399 etc.

În cazul în care Republica Moldova ar fi menţinut în continuare planul "deschis" de numerotare, la deschiderea şirului de numere "3" apelarea numerelor din şirurile "2" şi "3" urma să fie efectuată în mod diferit: numerele din şirul "2" - prin formarea a 5 sau 6 cifre, în funcţie de zona geografică, iar a celor din şirul "3" - prin formarea a 9 cifre, indiferent de destinaţia apelurilor. Pentru a nu admite discriminarea abonaţilor în ceea ce priveşte modul de apelare a numerelor din şirurile "2" şi "3" s-a decis utilizarea unui format unic de apelare a numerelor din ambele şiruri. Acest format "închis" de apelare a numerelor este utilizat în multe ţări ale Uniunii Europene, printre care Italia, România, Letonia, Estonia.

Moldtelecom: Investiții de miliarde, rezultate mediocre

CURTEA DE CONTURI Tarifele Moldtelecom pentru serviciile de telefonie locală ar trebui majorate

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite