Gazul ieftin de la ruşi, mai important ca relaţia cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom va fi nevoit să semneze acordul cu Moldova pentru a nu stopa tranzitul spre Europa
Gazprom va fi nevoit să semneze acordul cu Moldova pentru a nu stopa tranzitul spre Europa

Interesele Gazprom nu vor fi afectate de integrarea Moldovei în spaţiul energetic european, dau asigurări autorităţile de la Chişinău. Oficialii noştri susţin că vor implementa prevederile Pachetului III energetic, dar cu condiţia respectării proprietăţilor deţinute de concernul rus.

Negocierile privind semnarea noului contract de importare a gazului din Federaţia Rusă vor fi reluate în această săptămână la Moscova. Mai mult, subiectul va fi discutat chiar azi, de şeful interimar al statului, Marian Lupu, şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, care se vor întâlni în capitala rusă la summitul informal al șefilor de state din CSI.
Marian Lupu a spus la postul naţional de radio că deşi colegii de la Guvern lucrează la un nou contract cu Gazprom, nu este exclus să intrăm în noul an fără ca acesta să fie semnat. Totodată, Lupu a precizat că, potrivit formulei de formare a preţului la gazele naturale, în primul trimestru al anului 2012, costul metanului pentru Moldova ar putea să mai scadă.

VALERIU LAZĂR Nu mai avem ce ceda! Gazprom are deja controlul asupra reţelelor de gaze din Republica Moldova

În acelaşi timp, autorităţile păstrează tăcerea în privinţa discuţiilor purtate la Bruxelles de o delegaţie oficială a Moldovei. Potrivit unor surse, autorităţile UE au fost înştiinţate despre faptul că ţara noastră nu va aplica integral prevederile Pachetului energetic III al UE şi cere o derogare de la articolul 9, încât Moldovagaz să nu fie divizată juridic şi fizic. Aceasta înseamnă că proprietăţile deţinute de Gazprom în Moldova vor rămâne intacte. Reacţia UE încă mai este aşteptată.
Săptămâna trecută, şi vicepremierul Valeriu Lazăr a anunţat că poziţia Moldovei se rezumă la principiul „avansăm în piaţa energetică europeană, implementăm Pachetul energetic III, dar cu respectarea patrimoniului Gazprom".

Ar putea suferi relaţia cu UE

Experţii spun însă că Moldova n-ar trebui să facă gesturi ce ar putea duce la deteriorarea relaţiilor cu UE, fără să obţină măcar o reducere de preţ de la Gazprom. Mai mult, specialiştii, dar şi oficialii se arată convinşi că de semnarea contractului este interesat chiar gigantul rus, pentru a evita unele. „Dacă nu se va ajunge la un compromis, în cel mai rău caz, va trebui să prelungim actualul contract - atât referitor la livrarea gazelor, cât privind tranzitul, întrucât dacă nu va fi semnat ar însemna că gazul rusesc trece prin contrabandă", a menţionat Valeriu Lazăr. Actualul contract privind livrările de gaz expiră pe 31 decembrie. Moldova plăteşte acum circa 400 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaz.

CONDIŢII ANTIMONOPOL

Tratativele cu Gazprom au fost suspendate după ce ruşi s-au supărat că Moldova a semnat Pachetul energetic III al UE. Potrivit acestuia, Moldovagaz nu poate gestiona şi transportul, şi furnizarea, şi distribuţia gazului şi va trebui să se separe în câteva întreprinderi, cu proprietari diferiţi.

În premieră, moldovenii vor fora la trei kilometri adâncime în căutare de gaze

UE ne ajută să ţinem piept pretenţiilor Gazprom

Cum scăpăm de Gazprom? Trecem la paie şi tizic!

Moldovagaz, la mâna unui miliardar rus. În orice moment, Republica Moldova poate pierde toate activele sale gaziere!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite