Cumnatul lui Platon, acţionar majoritar la Victoriabank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oxana, Timofei, Inochentie şi Vlad Plahotniuc (O.T.I.V.) nu mai sunt oficial acţionarii majoritari la a doua ca mărime bancă din ţară, pachetul lor fiind preluat de Iurie Kontievschi, ruda lui Veaceslav Platon

La începutul anului 2012 s-a vehiculat intens că prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc şi-ar fi vândut pachetul de 26,75% din acţiunile Victoriabank, controlat prin intermediul firmei OTIV Prime Financial B.V din Olanda. Curios este că numele companiei coincide cu iniţialele familiei Plahotniuc: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vlad.

Nimeni însă nu a anunţat oficial şi nici nu a confirmat o astfel de tranzacţie, al cărei beneficiar ar fi fost nimeni altul decât omul de afaceri Veaceslav Platon, supranumit „raiderul numărul unu din spaţiul CSI".

În luna februarie, Platon a negat că ar fi cumpărat pachete de acţiuni la Victoriabank, dar şi la Victoria Asigurări, Asito şi Banca de Economii, companii ce ar aparţine la fel milionarului Vlad Plahotniuc. „Nu am asemenea bani. Dacă aveam sumele necesare, desigur că aş fi cumpărat aceste active", a spus el în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.

Veaceslav Platon: „Nu mă ocup de atacuri de tip raider. Au făcut din mine o sperietoare"

Nu am asemenea bani ca să cumpăr afacerile lui Plahotniuc

Acţionar şi la Moldindconbank

Ultimele date şi documente publicate pe internet de oamenii de afaceri Viorel Ţopa şi Victor Ţopa par să demonstreze însă implicarea lui Veaceslav Platon în tranzacţiile cu acţiunile Victoriabank. Potrivit unei note publicate de jurnal.md şi care face referire la documente din registrele comerciale olandeze, la sfârşitul anului 2011 - începutul lui 2012, OTIV Prime Financial B.V. a fost scos din holdingul OTIV Prime şi şi-a schimbat denumirea în Generashon Financial B.V. Ultima are, conform jurnal.md, un singur acţionar - Iuri Kontievski, care, potrivit raportului anual pentru 2011 al Moldindconbank, deţine un pachet de 4,4% din capitalul băncii.

Coincidenţă sau nu, Iurie Kontievski este şi cumnatul lui Veaceslav Platon, care deţine doar 2% la Moldindconbank. Contactat de „Adevărul", Platon a declarat că este surprins să afle că acest pachet Victoriabank a fost cumpărat de cunoscutul său Kontievski: „Am să-l sun să-l felicit".

În urma atacurilor raider Victor şi Viorel Ţopa au rămas fără 35% din acţiunile Victoriabank

Printre acţionari băncilor moldoveneşti ar putea fi şi criminali

Afacerile lui Vlad Plahotniuc sub lupa justiţiei din Cipru şi Marea Britanie

Vlad Plahotniuc, demascat la Londra şi anchetat la Chişinău?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite