Veaceslav Platon: „Nu mă ocup de atacuri de tip raider. Au făcut din mine o sperietoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualmente, Veaceslav Platon stă mai mult în Federaţia Rusă
Actualmente, Veaceslav Platon stă mai mult în Federaţia Rusă

Controversatul om de afaceri neagă acuzaţiile că ar sta în spatele atacurilor raider şi, paradoxal, spune că nu are încredere în justiţia din Moldova, care, potrivit unor surse, i-a facilitat acţiunile de spoliere a mai multor întreprinderi.

Ex-deputat (2009-2010) şi businessman prosper, Veaceslav Platon este unul dintre cele mai controversate personaje publice din Moldova, numele său fiind vehiculat în multe scandaluri legate de preluarea frauduloasă de active ale unor companii din Rusia, Ucraina şi din ţara noastră. Acţiunile au fost supranumite atacuri raider, iar însuşi Veaceslav Platon ar fi „raiderul numărul 1" din regiune. În 2007, Serviciul de Securitate de la Kiev i-a interzis accesul pe teritoriul Ucrainei. Potrivit presei, în 2001, pe când era consilier municipal în Chişinău din partea fracţiunii comuniştilor, agrarienilor şi socialiştilor, a fost arestat, fiind bănuit de folosirea actelor false şi de purtarea, păstrarea şi procurarea ilegală a armei de foc. În ianuarie 2009, a fost pus sub învinuire de Procuratura Generală pentru tentativă de însuşire în proporţii deosebit de mari a bunurilor. Tot atunci, pe numele lui Platon a fost eliberat mandat de arest, el fiind dat în urmărire internaţională.

„Adevărul": Aţi devenit o persoană celebră, chiar legendară, în Republica Moldova, numele dumneavoastră fiind vehiculat în mai multe scandaluri legate de aşa-zisele atacuri de tip raider asupra mai multor companii, inclusiv asupra Moldova-Agroindbank. Ce e mit şi ce e realitate?

Veaceslav Platon: Urmăresc cu atenţie tot ce scrie presa despre mine. La fel şi declaraţiile politicienilor în care este pomenit numele meu. Nimeni nu afirmă direct că eu aş fi autorul atacurilor raider. Sunt doar presupuneri. Mai mult, din cauza asta nu pot nici să-mi apăr onoarea în instanţă. Şi „Adevărul" a scris despre multe asemenea cazuri, dar nicăieri nu aţi spus: „Atacul raider a fost opera lui Veaceslav Platon!". Cât despre situaţia de la Moldova-Agroindbank, parcă s-a aflat cine sunt autorii.

Au fost difuzate nişte copii de documente, dar persoanele ce apar acolo spun că sunt falsuri.

Aţi văzut vreodată ca hoţii să-şi recunoască vina? Nu! E un procedeu mai vechi de a nega totul şi de a da vina pe alţii. Cât despre politicieni, păi aceştia ar trebui să aducă dovezi înainte de a lansa acuzaţii.

Chiar zilele trecute, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, v-a acuzat că aţi fi autorul unor atacuri de tip raider la adresa unor întreprinderi municipale, inclusiv Termocom.

Pentru aceasta chiar îi sunt recunoscător lui Chirtoacă. N-am dorit să ajung în judecată, pentru că vreau să mai trăiesc şi să muncesc în Moldova. Dar nivelul minciunilor şi al insinuărilor tirajate de primar a întrecut orice limite. Am rugat juriştii mei să adune probele şi să pregătească dosarul pentru a intenta un proces contra edilului, ca să-mi apăr onoarea. Chirtoacă va trebui să aducă dovezile care ar confirma că eu mă ocup de „raiderism". Procesul însă va avea loc într-o instanţă independentă, asupra căreia politicienii moldoveni nu vor putea face presiuni.

Unde aţi găsit o instanţă independentă?

Numai nu în Republica Moldova. Procesul va fi intentat în Federaţia Rusă. Or, conform acordurilor internaţionale, pe care le-a semnat şi Moldova, în asemenea cazuri procesul poate avea loc la locul de trai al reclamantului, iar eu am viză de reşedinţă în Rusia.

Să înţeleg că nu aveţi încredere în instanţele noastre?

Puterea judecătoarească din Moldova este o parte componentă a sistemului politic şi administrativ al ţării şi, respectiv, toate metehnele acestuia îi sunt caracteristice. Cum poţi avea încredere în instanţe, dacă orice funcţionar de rang înalt îşi poate permite să iasă la televiziune şi să lanseze ameninţări directe sau indirecte de răfuială contra unor judecători. În aceste condiţii, eu nu pot avea încredere într-un proces echitabil. Mai mult, politicienii moldoveni pur şi simplu şi-au luat nasul la purtare. Şi dacă înainte căutau să influenţeze deciziile magistraţilor pe ascuns, acum o fac direct de la televizor. Că doar sunt politicieni europeni! De fapt, ei sunt cei care distrug sistemul judecătoresc şi nici pe timpul comuniştilor nu era un asemenea dezmăţ în Justiţie.

Ce credeţi despre declaraţiile liderilor Mişcării Antimafie, potrivit cărora, atacurile de tip raider ar fi opera lui Vlad Plahotniuc?

Pentru ei şi, în primul rând, pentru Sergiu Mocanu, aceste afirmaţii sunt, mai degrabă, o acţiune de PR. Cu cât persoana în care se loveşte este mai importantă, cu atât şi efectul mediatic este mai mare. Eu nu cred că Vlad Plahotniuc are timp pentru a se ocupa cu asemenea acţiuni, în condiţiile în care el lucrează 22 din 24 ore la edificarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti.

În presa din Ucraina s-a scris mult despre un veritabil război pe care l-aţi fi declarat unor întreprinderi strategice ucraineşti, inclusiv contra Energoatom, unul dintre cei mai mari producători de curent electric din această ţară. Mai mult, se spune că aţi fi creat o reţea specializată în estorcarea banilor de la aceste firme prin iniţierea unor litigii în instanţe. Ce atribuţie aveţi la aceste conflicte?

Pot să vă spun că am acordat servicii juridice unor companii din Ucraina pentru recuperea datoriilor de la alte întreprinderi şi doar atât. Nu sunt beneficiar al firmelor nominalizate de presă şi autorităţile din Ucraina cunosc foarte bine acest lucru. De exemplu, din documentele oficiale prezentate la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Stokholm într-un proces cu Energoatom se vede clar cine sunt beneficiarii finali. De altfel, Energoatom a pierdut cauza şi a fost obligat să achite despăgubiri de peste 4,5 milioane de dolari.

Ce afaceri aveţi în ţara noastră, căci se vehiculează multe?

Deţin doar 2% din capitalul Moldinconbank şi nimic mai mult.

Se vorbeşte că aţi fi în relaţii strânse cu Grigori Karamalak, dat în urmărire internaţională de autorităţile din Moldova...

Este o altă minciună sfruntată. A apărut încă demult. Pe Karamalak nu l-am văzut niciodată şi nici nu-l cunosc.

Veniţi des în ţară? Nu aveţi probleme la graniţă? V-au fost anterior intentate dosare?

Desigur că vin şi parcă n-am probleme. Anterior, mai ales după 5 aprilie 2009, s-au făcut presiuni asupra mea, inclusiv şi pe calea iniţierii unor dosare. Şi atunci s-au vehiculat multe şi de toate fără a există vreo dovadă.

Aveţi de gând să reveniţi în politică?

Nu! Mai ales nu în politica moldovenească.

Ce afaceri aveţi în Federaţia Rusă?

Am o firmă de prestare a serviciilor de internet pe bandă largă.

Îi puteţi da numele?

Deocamdată, nu. Căci mă pot pomeni în orice moment că un oarecare client care a rămas fără acces la internet să declare că a fost victima unui atac de tip raider din partea lui Veaceslav Platon. Daţi o simplă căutare pe net cu numele meu şi veţi vedea câte referinţe negative la adresa mea găsiţi. Au ajuns să facă din mine o sperietoare chiar şi pentru copii.

Profil
Ocupaţie: om de afaceri, milionar, ex-deputat (2009-2010);
Vârsta: 39 de ani.
Oficial, deţine doar 2% din capitalul Moldinconbank, a treia bancă din Moldova ca mărime. Până în anul 2004, a fost vicepreşedinte al acestei instituţii. Presa a scris, cu referire la rapoarte ale organelor de anchetă, că ar controla o reţea de firme din Moldova, Ucraina, Rusia, Marea Britanie, Irlanda etc.

Presupus autor a zeci de atacuri raider
Cel mai răsunător caz în care s-a vorbit despre posibila implicare a lui Veaceslav Platon este tentativa de preluare a 28% din acţiunile Moldova-Agroindbank, cea mai mare bancă din ţară. În 2011, pachetele de acţiuni a şase investitori olandezi şi sloveni au ajuns în proprietatea unei companii offshore, în baza deciziei unui arbitraj ad-hoc din Sankt Petersburg. Prejudiciul a fost estimat la 31 de milioane de euro. După intervenţia autorităţilor, păgubiţii și-au recuperat acţiunile. Numele lui Platon a fost vehiculat şi în încercarea firmei Remington Worldwide LTD (acţionar la Moldinconbank) de a obţine 34 de milioane de dolari de la Energoatom, pentru nişte datorii fictive. Compania Energoatom administrează toate centralele nucleare din Ucraina, care asigură circa 50% din producţia de energie electrică a ţării.

"În spatele atacurilor banditești asupra firmelor municipale este cetăţeanul Veaceslav Platon".
Dorin Chirtoacă, Primarul Capitalei

"Avem şi un fost deputat care se autodenumeşte raiderul numărul unu din spaţiul CSI".
Ion Sturza, Ex-premier

"Cum să ai încredere în instanţe, dacă orice demnitar poate ieşi la televizor să ameninţe judecătorii cu răfuială?"
Veaceslav Platon

Acţiunile Băncii de Economii, pe mâinile traficanţilor de arme

Trei miliardari ruşi şi una dintre cele mai mari companii din Rusia, ţinta şmecherilor în Moldova

Atac de tip raider la Banca de Economii

O moldoveancă şi-au luat pe cap o datorie de 300 de milioane USD

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite