Consiliul de Administraţie al Băncii de Economii va decide soarta şefului instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii acţionarilor minoritari susţin că Grigore Gacichevici, actualul conducător al Băncii de Economii trebuie demis pentru că se face vinovat de situaţia gravă în care a ajuns instituţia.

Membrii Consiliului de Administraţie a singurei bănci cu capital majoritar de stat se convoacă astăzi într-o şedinţă în cadrul căreia urmează să decidă asupra mai multor subiecte stringente, inclusiv demiterea managerului.

"Vom insista ca Grigore Gacichevici să fie demis, pentru că el este unul dintre cei care a permis acordarea de credite de zeci de milioane de lei unor firme, care nici nu au avut de gând să ramburseze banii, aceştia fiind scoşi în offshoruri", a declarat Victor Berlinschi, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, unde reprezintă interesele unor acţionari minoritari.
Acesta consideră că Gacichevici este vinovat şi de situaţia gravă în care a ajuns banca.

Continuă decapitalizarea băncii

Faptul că situaţia devine tot mai gravă este demonstrat și de continua decapitalizare a băncii. Astfel în trimsetrul doi, capitalul normativ al instituţiei s-a redus cu încă 444 milioane de lei, bani din care au fost acoperite riscurile din creditele nefovarabile acordate anul trecut şi în acest an.
În total, de la începutul anului şi până la 30 iunie, capitalul normativ al BEM s-a redus cu circa 550 de milioane de lei, aceasta fiind cea mai abruptă cădere din sectorul bancar moldovenesc.

Potrivit raportului financiar al băncii în prima jumătate a acestui an instituţia a obţinut un profit de 14 milioane de lei. În acelaşi timp valoarea creditelor neperformante a ajuns la 1,12 miliarde de lei şi reprezintă circa 42% din totalul portofoliului de credite.

Victor Bodiu este noul preşedinte al Băncii de Economii

Banca de Economii a mai rămas fără 239 milioane de lei

Și Fondul Monetar Internaţional este alarmat.

„Pentru a soluționa situaţia legată de Banca de Economii sunt necesare acțiuni hotărâte bine coordonate. Pe parcursul anului trecut, BEM a acordat credite cu un grad înalt de risc, majorând semnificativ ponderea creditelor neperformante, fapt care a afectat profitul băncii. Banca dispune de rezerve mari de lichidități şi provizioane pentru gestionarea costurilor şi a adoptat un șir de măsuri prudențiale, conform cerințelor BNM, în vederea limitării riscurilor eventuale. Cu toate acestea, un progres urgent este necesar pentru repararea bilanţului contabil şi îmbunătăţirea gestionării riscurilor. Dificultățile ce țin de guvernarea corporativă, cauzate de acționarii minoritari, au împiedicat acest progres, în timp ce slaba coordonare dintre autorităţile de reglementare a sectorului financiar şi autoritățile publice, de rând cu deficiențele sistemului judiciar au dus la agravarea problemei. Guvernul trebuie să asigure realizarea deplină de către BEM a măsurilor de remediere, inclusiv cele prescrise de BNM, pentru a asana portofoliul de credite, şi trebuie să ia măsuri hotărâte pentru a pune capăt practicilor riscante de creditare ale băncii. Pentru atingerea acestui scop, este extrem de important ca în cadrul BEM să existe un Consiliu de Administrare pe deplin funcțional. Între timp, trebuie să continue monitorizarea riguroasă a băncii de către BNM, inclusiv prin controale frecvente la fața locului", a constatat misiunea FMI ce s-a aflat în luna mai în Republica Moldova.

Acţionar majoritar la BEM este Guvernul care deţine peste 56% de acţiuni, restul fiind deţinut  de un grup de firme ruseşti şi câteva companii din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite