Atacul raiderilor asupra Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul din acţionarul majoritar şi cei minoritari riscă să destabilizeze singura bancă a statului. Ieri a fost aleasă o nouă conducere, astăzi raiderii au încercat să schimbe situaţia în favoarea sa, folosind judecătorii

La 12 aprilie 2012 a avut loc Adunarea Extraordinară repetată a acţionarilor Băncii de Economii. La reuniune au fost examinate două întrebări - încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor Consiliului şi a rezervei, precum şi alegerea noii componenţe a membrilor Consiliului şi a rezervei Consiliului Băncii.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, adunarea a ales o nouă componenţă a membrilor Consiliului şi a rezervei Consiliului Băncii. Patru din cinci membri ai Consiliului ales sunt persoane care au fost înaintate în Consiliu de către Stat, potrivit unui comunicat de presă.

Patru firme ruseşti, acţionari la Banca de Economii

În acelaşi timp, la adunare au încercat să participe şi reprezentanţii minoritarilor. Potrivit unor surse, e vorba de patru firme ruseşti, care ar fi devenit succesorii companiei Lectom Ltd din Marea Britanie. Ultima a pus mâna pe 18% din acţiunile BEM, printr-o schemă de tip raider. Reprezentanţii minoritarilor au încercat să obţină cel puţin un loc în Consiliul de Administraţie al Băncii de Economii.

Deoarece au suferit eşec, aceştia au convocat astăzi o nouă Adunare Extraordinară a Acţionarilor.  Autorităţile tac deocamdată, dar situaţia din jurul singurei bănci cu capital de stat este tot mai gravă. Or, cineva încearcă să o ia sub controlul său, folosind justiţia moldovenească.

Anterior, Dorin Drăguţanu, şeful Băncii Naţionale, a precizat pentru „Adevărul“, că firma Lectom Ltd a dobândit pe căi ilegale pachetul de 18% de acţiuni, iar reprezentanţii propuşi în Consiuliul BEM nu au fost aprobaţi de BNM. Decizia băncii centrale a fost însă anulată de Curtea de Apel Chişinău printr-o hotărâre ilegală, a mai spus guvernatorul. Şi asta pentru că BNM are, conform legii, dreptul exclusiv de a aproba membrii Consiliului de Administraţie propuşi de acţionari.

Viorel Ţopa, unul dintre acţionarii prejudiciaţi de firma Lectom, susţinea în spatele acestor manevre stă prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahontiuc, care a încercat să-şi introducă omul său în Consiliul băncii cu concursul BNM, iar acţionarii legali şi-au pierdut reprezentatul.

Acţionari cu probleme

Acţionar majoritar la BEM este Guvernul cu 56%. Companiile Minerva şi Sisteme Informaţionale Integrate au câte 10%, iar Intercontinent şi Zilena-Com câte 9%. Restul de 6%, sunt împărţite între un număr nedefinit de acţionari. În anul 2011, firma Lectom Ltd a intrat ilegal în posesia cotelor deţinute de Minerva (9,9%) şi Zilena (8%).

Acţiunile Băncii de Economii, pe mâinile traficanţilor de arme

Atac de tip raider la Banca de Economii

Banca de Economii atacată cu ajutorul judecătorilor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite