Armata moldovenească se chinuie să vândă ultimele MiG-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării a scos la vânzare opt avioane militare din dotare. E vorba de şase aeronave de luptă MiG-29 şi două de transport An-72. Licitaţia pentru cele două loturi (de şase şi, respectiv, două avioane) urmează să aibă loc la 7 august.

Preţul iniţial al primului lot de MiG-uri constituie 8,5 milioane de dolari şi a fost stabilit acum doi ani, în urma unei expertize independente a stării tehnice a avioanelor. Aeronavele de transport vor fi vândute „cu reducere", şi sunt estimate la un preţ total de 1,65 milioane de dolari.

Este a cincea licitaţie anunţată de Ministerul Apărării, după ce primele patru, care au fost organizate în 2010-2011, nu au dat rezultat, din lipsă de cumpărători.

Iurie Pîntea, director de programe la Institutul de Politici Publice, spune că avioanele sunt scoase la vânzare pentru că au devenit o „povară pentru Armata Naţională", iar doctrina militară actuală nu corespunde destinaţiei acestei tehnici de luptă. „Pentru ele este nevoie de infrastructură, de strategie, de personal şi de bani mulţi pentru întreţinere şi exploatare", a mai constatat Iurie Pîntea.

500.000 de lei costă doar paza lor

Ministerul Apărării alocă anual din bugetul său circa jumătate de milion de lei pentru pază, întreţinerea tehnică şi efectuarea altor lucrări curente de deservire a celor şase avioane MiG-29. În prezent, avioanele de luptă din dotarea Armatei Naţionale sunt în stare non-zbor şi necesită reparaţii, estimate la circa 30 milioane de dolari.
Republica Moldova a moştenit de la fosta Uniune Sovietică 32 de avioane de vânătoare MiG-29/Fulcrum, de diferite modificaţii.
În anul 1992, Moldova a vândut României, un avion MiG-29 în contul unor datorii. Doi ani mai târziu, patru avioane MiG-29 au ajuns la rebelii din sudul Yemenului. În 1997, Statele Unite au cumparat 21 avioane de vânătoare, contra sumei de 40 de milioane dolari.
Ultimele şase avioane, produse în 1988, după o reparaţie efectuată în Belarus la sfârşitul anilor 90 ai secolului trecut, au rămas însă în dotarea armatei.

Moldova va doborî avioanele ruseşti

Ministerul Apărării va cumpăra 8 avioane şi 8 elicoptere de luptă

Avioanele MIG-29 din dotarea armatei moldoveneşti ar putea ajunge în Transnistria

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite