Avioanele MIG-29 din dotarea armatei moldoveneşti ar putea ajunge în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea celor şase avioane de vânătoare MiG 29, rămase în dotarea Armatei Naţionale încă de pe timpul Armatei Sovietice, nu s-a desfăşurat ieri 30 noiembrie, cum fusese programat. Motivul este lipsa unor oferte de cumpărare a acestor avioane, a căror preţ a fost estimat la doar opt milioane USD.

Ala Diaconu, de la serviciul de presă al Ministerului Apărării a declarat pentru Adevărul că un nou concurs de oferte ar putea fi organizat peste câteva săptămâni. Potrivit ei Ministerul este pur şi simplu forţat să vândă avioanele MiG-29, deoarece sunt vechi şi le-a expirat termenul de exploatare.

Costuri de reparaţie cât întregul buget pentru apărare al Moldovei

Ala Diaconu ne-a spus că avioanele pot fi reparate, dar costurile reparaţiei sunt foarte mari. „E vorba de circa 27 milioane USD, costuri ce nu pot fi suportate de Ministerul Apărării", a precizat reprezentatul Ministerului Apărării. Precizăm că bugetul anual al Republicii Moldova pentru apărare este de circa 30 milioane USD. Altfel spus pentru a repara şi moderniza cele 6 avioane MiG, ar fi nevoie de chletuit întreg bugetul destinat apărării.
Anterior, Vitalie Marinuţă a declarat, citat de Publica TV, că în cazul în care nu vor reuşi să le vândă, autorităţile ar putea să le transmită la uzina metalurgică de la Râbniţa, pentru a fi topite.

Au fost cele mai moderne avioane din dotarea armatei moldoveneşti

În acelaşi timp, Valeriu Pasat, exministru al Apărării (anii 1997-1999) a declarat pentru Adevărul că tot ce vinde Ministerul Apărării aparţine Guvernului Republicii Moldova, respectiv decizia de a vinde cele şase avioane MiG-29, sau de a le topi îi revine Guvernului. Potrivit lui Valeriu Pasat, avioanele MiG-29, scoase acum la vânzare au fost cele mai moderne din dotarea armatei. Întrebat de ce nu au fost vândute în 1997, împreună cu alte 21 de avioane MiG-29 cumpărate de Statele Unite, Valeriu Pasat ne-a spus că aşa a decis Guvernul de atunci.

Republica Moldova a moştenit de la fosta Uniune Sovietică 32 de avioane de vânătoare MiG-29/Fulcrum, de diferite modificaţii.
În anul 1992, Moldova a vândut României, un avion MiG-29 în contul unor datorii. Doi ani mai târziu, patru avioane MiG-29 au ajuns la rebelii din sudul Yemenului. În 1997, Statele Unite au cumparat 21 avioane de vânătoare, contra sumei de 40 de milioane USD.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite