Acţionarii decid astăzi soarta conducerii Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din jurul singurei bănci comerciale cu capital majoritar de stat rămâne tensionată, ca urmare a conflictelor dintre acţionari. Specialiştii susţin că o eventuală destabilizare a Băncii de Economii poate crea probleme grave întregului sistem finanxciar al ţării.

După câteva reuniuni extraordinare, astăti urmează să se desfăşoare Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor Băncii de Economii (BEM), una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova.

În cadrul adunării urmează să fie examinată darea de seamă financiară a instituţiei, dar şi adoptarea unor decizii privind încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor Consiliului Băncii, rezervei Consiliului Băncii şi a membrilor Comisiei de cenzori. Totodată se prevede şi examinarea rezultatelor auditului Curţii de Conturi referitor la gestionarea patrimoniului dat/luat în locaţiune de Banca de Economii pe perioada anilor 2008-2011, în cadrul căruia s-au depistat mai multe încălcări ce au dus la prejudicii de milioane de lei pentru bancă.

Potrivit unor surse azi ar putea fi decisă şi soarta lui Grigorii Gacikevici, managerului Băncii, care în pofida unor scandaluri de corupţie a fost menţinut în funcţie de către acţionarul majoritar, adică de guvern.

Mai mult, autorităţile prin reprezentanţii săi din Consiliul de Administraţie au menţinut politica de creditare din perioada comunistă, când sute de milioane de lei, erau alocate unor companii apropiate puterii. În prezent multe dintre aceste sunt în faliment, iar BEM nu este în stare să recupereze banii.

Victor Bodiu ar putea fi noul preşedinte al Băncii de Economii

Situaţia financiară a BEM provoacă îngrijorare

Totodată situaţia financiară a BEM provoacă îngrijorare, deoarece cota creditelor expirate s-a majorat de cinci ori în primul trimestru al acestui an şi au depăşit cirfra de un miliard de lei.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, a dat asigurări în cadrul ședinței Parlamentului că situaţia de la banca de Economii este sub control, dar a precizat că instituţia este suspusă unui atac de tip raider.

"Se intră mai întâi în Consiliul de Administrare, apoi se iau decizii care nu sunt convenabile statului. Scopul nostru e ca interesele statului şi ale deponenţilor Băncii de Economii să fie asigurate", a spus ministrul Finanţelor.

Acţionari cu probleme

Datele oficiale arată că acţionar majoritar la BEM este Guvernul cu 56%. Companiile Minerva şi Sisteme Informaţionale Integrate au câte 10%, iar Intercontinent şi Zilena-Com câte 9%. Restul de 6%, sunt împărţite între un număr nedefinit de acţionari. În anul 2011, firma Lectom Ltd a intrat ilegal în posesia cotelor deţinute de Minerva (9,9%) şi Zilena (8%).
În acelaşi timp în perioada 22-23 martie 2012 au fost executate o serie de ordonanţe ale Judecătoriei Economice de Circumscripţie Chişinău (din 7 şi 12 martie 2012), în urma cărora 18,54% acţiuni ale BEM, aparţinând la acel moment Companiilor Rietel Limited şi Lectom LTD, au fost transferate către alţi proprietari cu reşedinţă în Federaţia Rusă. Astfel cote egale de câte 4,635% au ajuns la OOO „Energoremservis", ZAO „Yurenergo EES", OOO „Dimitrovskaia Energeticeskaia Kompania" şi „TopEnergoAudit" toate din Moscova.

Ministerul Finanţelor susţine că aceste tranzacţii au fost efectuate ilegal, deoarece în vigoare este ordonanţa Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din 24 august 2011, care se referă la blocarea acţiunilor deţinute de companiile Rietel Limited şi Lectom LTD.

Conflictul dintre acţionarii Băncii de Economii şi mai ales scandalul mediatic în jurul acestui litigiu poate avea efecte dezastruoase pentru instituţie, susţin specialiştii. Mai mult, acesta poate afecta întreg sistemul bancar al ţării.

Acţiunile Băncii de Economii, pe mâinile traficanţilor de arme

Atac de tip raider la Banca de Economii

Banca de Economii atacată cu ajutorul judecătorilor

Război pentru controlul asupra Băncii de Economii

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite