Autoritățile din Republica Moldova scot la mezat sediul Academiei de Arte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenții au protestat contra intenției de restructurare a Academiei de Arte
Studenții au protestat contra intenției de restructurare a Academiei de Arte

Instituţia este ameninţată cu executarea silită pentru o datorie de 2,82 milioane de lei, acumulată în anii 2005-2006. Profesorii şi studenţii se tem că academia va fi distrusă, iar blocurile de studii vor ajunge pe mâna unor de afacerişti.

Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) din Chişinău este ameninţată cu executarea silită. Potrivit unei decizii judecătoreşti, instituţia este obligată să plătească 2,82 de milioane de lei firmei Petroter SRL, care a primit în locaţiune, în 2004-2007, blocul din strada Alexei Mateevici 85, cu tot cu terenul aferent.

Compania se angajase atunci să restaureze imobilul, care era într-o stare dezastruoasă după un incediu din 1995, şi a plătit în avans chiria pentru cinci ani.

Contractul a fost însă reziliat la iniţiativa proprietarilor edificiului. După un şir de procese, în septembrie 2008, Colegiul economic al Curţii Supreme de Justiţie a declarat nule toate actele juridice încheiate între părţi. Judecătorii au constatat mai multe nereguli în documentele semnate cu acordul Ministerului Culturii.

Potrivit instanţei, a fost încălcat principiul tratamentului egal pentru toţi ofertanţii şi principiul liberei concurenţe. În schimb, Academia a fost obligată să restituie cele aproape trei milioane încasate de la Petroter, care nu şi-a văzut banii până în prezent.

Citește și:

Atac raider la Academia de Arte din Chişinău

RESTRUCTURĂRI Divorț în Arte la Chișinău de dragul unui sediu

SPERIAŢI DE REFORME

Boris Focşa, Ministrul Culturii, spune că nu ştie nimic despre această datorie şi nici despre existenţa titlului executoriu. Mai mult, oficialul susţine că la Academia de Arte este „un adevărat dezastru". „În ultimii doi ani, s-au dat peste 13 milioane de lei pentru reparaţii, dar unde s-au dus banii nu se ştie. Vom crea o comisie care va analiza situaţia, iar apoi vom decide cum vom proceda", a spus Boris Focşa.

De cealaltă parte, profesorii şi studenţii de la AMTAP se tem că acest litigiu, precum şi intenţia ministerului de a reorganiza învăţământul artistic ar ascunde intenţia afaceriştilor cu influenţe în politică de a prelua unele blocuri de studii din centrul Capitalei.

Un grup de tineri a protestat ieri faţa sediului Guvernului, cerând autorităţilor să nu permită distrugerea instituţiei. Ei au fost puşi pe jar de un presupus proiect de reformare, care prevede divizarea academiei în mai multe universităţi, inclusiv una de muzică şi alta de arte plastice. Senatul instituţiei se opune restructurărilor puse la cale de Ministerul Culturii.

„ACŢIUNE ANTINAŢIONALĂ"

Vladimir Axionov, prorector pentru activitate didactică, spune că intenţia ministerului şi încercarea de deposedare pot duce în final la distrugerea academiei:„Suntem un colectiv mic şi unit. Nu avem nevoie de o divizare a instituţiei. Ar fi o acţiune antinaţională".

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite