RESTRUCTURĂRI Divorț în Arte la Chișinău de dragul unui sediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii elaborează un proiect de reorganizare a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice prin divizarea facultăţilor şi crearea câtorva universităţi mai mici. Profesorii, dar şi studenţii, se tem că reforma ar putea avea ca efect preluarea unor blocuri din centrul Capitalei de către oamenii de afaceri influenţi în politică.

Învăţământul artistic din Republica Moldova este în pragul unei restructurări radicale menite să schimbe situaţia din domeniu, susţin oficialii. Deşi se află încă la stadiul de intenţie, concepţia prevede ca Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice va fi împărţită „în mai multe universităţi, inclusiv una de muzică şi una de arte plastice". Aceasta rezultă dintr-un raport prezentat de Aliona Strâmbeanu, şefa Direcţiei arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale din cadrul Ministerului Culturii.

STUDENŢII IES LA PROTESTE

Reforma, prin divizarea Academiei de Arte, i-a alertat atât pe profesorii, cât şi pe studenţii de la această instituţie. Tinerii au anunţat chiar pentru astăzi acţiuni de protest. În acelaşi timp, mai multe cadre didactice vorbesc despre o comasare a Facultăţii de Arte Plastice, care îşi are sediul pe strada 31 august 1989, cu Colegiul „Alexandru Plămădeală". În acest context, se vehiculează şi numele lui Vlad Plahotniuc, care ar vrea să pună mâna pe imobil.

Citește și:

Află ce poți face cu un carnet de student în Republica Moldova

Statele Unite ale Americii oferă burse de masterat studenților moldoveni

Află care sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine facultăţi din Republica Moldova

Victoria Melnic, rectorul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, a fost de negăsit, fiind într-o deplasare. În schimb, Ion Butucea, prorector pentru gospodărie, afirmă că toate acestea sunt doar nişte zvonuri.


Pictorul Iurie Matei, profesor la Academie, se arată contrariat de situaţia creată şi de perspectiva evacuării Facultăţii de Arte Plastice. „Nu este exclus ca în final în locul Artelor Plastice să avem în centrul Capitalei un nou mall sau un centru de distracţii", a declarat artistul.


Pe mai multe pagini web a fost plasată o „petiţie a senatului Academiei de Arte", prin care semnatarii cer ca instituţia să nu fie divizată în trei. Autorii demersului susţin că, dacă va avea loc reorganizarea, viitorul noilor universităţi va fi pus sub semnul întrebării. Or, acestea nu vor putea trece procedura obligatorie de acreditare, „conform căreia cel puţin 60% din cadrele didactice trebuie să aibă statutul de colaborator titular, dintre care nu mai puţin de 30% trebuie să fie specialişti cu grade ştiinţifice (doctor, doctor habilitat) şi titluri didactico-ştiinţifice (conferenţiar universitar, profesor universitar)".

NU EXISTĂ NICIO DECIZIE

Petiţionarii consideră că prin aceste măsuri vor fi majorate considerabil cheltuielile administrative, deoarece vor fi mai multe subdiviziuni fără de care nu poate funcţiona o instituţie de învăţământ superior (rectorat, contabilitate, serviciu personal, secţia de instruire, catedrele etc)". Totodată, autorii petiţiei se întreabă de ce ar fi nevoie de o reorganizare dacă „structura actuală a Academei şi rezultatele activităţii ei au fost apreciate pozitiv în procesul de acreditare instituţională".


Boris Focşa, ministru al Culturii, spune că este vorba despre o interpretare eronată a intenţiilor de reformă. Potrivit oficialului, a fost creată o comisie specială care va examina situaţia din domeniu şi până la finele lui 2011 va prezenta un proiect de reformă a învăţământului artistic. „Până atunci nu este nicio decizie de divizare a Academiei", a precizat Focşa.


În acelaşi timp, ministrul consideră că decizia din 1998 „de comasare a Academiei de Muzică «Gavril Muzicescu» şi a Institutului de Stat al Artelor, a fost o greşeală". Mai mult, Focşa susţine că în situaţia actuală s-ar atesta o marginalizare a Artelor Plastice şi Cinematografice, în timp ce facultăţile de Muzică ar fi favorizate. ;

Ultima reformă s-a făcut în 1998

Ultima reformă în domeniul învăţământului artistic superior s-a produs în anul 1998, când printr-o hotărâre a Guvernului s-a decis crearea, începând cu 1 ianuarie 1999, a Universităţii de Stat al Artelor în baza comasării Academiei de Muzică „Gavril Muzicescu" şi a Institutului de Stat al Artelor, care ulterior a fost redenumită Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În afară de Academie, în cadrul învăţământului artistic din ţară, mai sunt două colegii de arte, două de muzică şi unul de coreografie. De asemenea, mai funcţionează trei licee-internat, două de muzică şi unul de arte plastice.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite