Din cauza birocrației din industria farmaceutică autohtonă, 50% dintre producătorii moldoveni fac medicamente doar pentru export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Gheorghe Brega a recunoscut faptul că sistemul de înregistrare a noilor medicamente este greoi. În plus, membrii Asociației producătorilor autohtoni de medicamente le solicită aleșilor excluderea taxelor vamale la importurile de materie primă și de ambalaj, pentru doctorii.

Fabricanții moldoveni de produse farmaceutice și-au expus astăzi problemele, în cadrul unei comisii parlamentare speciale de anchetă.Din cauza faptului că se împiedică de birocrația exagerată, unii producători și-au orientat stocurile de medicamente fabricate către export, unde procesele de înregistrare sunt mult simplificate.

„Producem spray-uri și picături pentru nas și gât. Exportăm în opt țări și suntem în proces de înregistrare în Rusia. E mult mai convenabil să faci un produs și să-l exporți în 100 de țări, fără să ai de-a face cu birocrația existentă pe plan intern, decât să faci 10 produse și să le ai blocate în Republica Moldova", afirmă Roman Ștefârță, directorul FlumedFarm.

În Republica Moldova, medicamentele mai ieftine sunt doar pe hârtie

„Cu părere de rău, ceea ce exportăm în alte țări este de calitate bună. Dar producătorii au probleme de alt gen: procesul de înregistrare și de amplasare e greoi. După o perioadă trebuie să prezinte alte acte și tot așa. Din câte cunosc 50% dintre producătorii locali fac produse de calitate destinate exportului. Majoritatea desfac pe piețele din CSI, apoi România, Ungaria și Bulgaria", precizează și deputatul Gheorghe Brega, președintele comisiei parlamentare.

INCREDIBIL Republica Moldova exportă în Rusia de zece ori mai multe medicamente decât importă

Totodată, producătorii autohtoni le cer deputaților să anuleze restricțiile impuse la calcularea prețurilor la medicamente. Potrivit lor, costurile la raft impuse de Agenția medicamentului duc la o marjă de profit foarte mică.

Leacuri în Republica Moldova, otrăvuri în Europa. Află ce medicamente de la noi sunt considerate toxice

„Suntem sub vizorul Agenției Medicamentului 24 de ore din 24. Am înaintat trei propuneri față de comisia parlamentară. Mă refer în primul rând la legea 1409 care stipulează că medicamentele autohtone nu pot fi mai mari ca preț decât tariful menționat în catalogul Agenției, a doua propunere a fost excluderea taxelor vamale la importul materiei prime și a materiei de ambalaj, care acum variază între 5 și 15%, și a treia propunere a fost ca să revenim la facilitatea de 15% pe care au avut-o medicamentele autohtone la achizițiile publice", spune Valentin Tofan, președintele Asociației producătorilor de medicamente din Republica Moldova.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite