Serviciul Vamal a deconspirat o reţea de contrabandişti de tehnică IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit informaţiilor operative, marfa era introdusă pe terirotoriul Republicii Moldova, fraudulos prin contrabandă, folosind regiunea transnistreană, cu ocolirea posturilor vamale interne de control.

Serviciul Vamal al Republicii anunţă despre faptul că a deconspirat o schemă frauduloasă de introducere a tehnicii de calcul, foto-video prin contrabandă şi legalizarea acesteia prin intermediul unor companii fantomă.

Astfel în seara de 21 septembrie, de către ofiţerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal a fost reţinut în flagrant un microbuz de model „Mercedes-Sprinter" cu tehnică de calcul şi aparataj foto-video de contrabandă, în valoare de peste un milion de lei.

La volanul transportului se afla un tânăr în vârstă de 27 ani şi însoţitorul de marfă în vârstă de 24 ani, ambii originari din rn Anenii-Noi.

Potrivit informaţiilor operative, marfa a fost introdusă fraudulos prin contrabandă, cu ocolirea posturilor vamale interne de control. În cadrul cercetării microbusului, ofiţerii Serviciului Vamal au depistat o funie cu ajutorul căreia, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, unitatea de transport a fost semiremorcată de un tractor şi ajutată să traverseze perimetrul transnistrean.

În prezent conducătorul auto şi însoţitorul de marfă au fost reţinuţi iar pe numele lor, de către organul de urmărire penală a Serviciului Vamal a fost iniţiată o cază penală în conformitate cu art.248 - Contrabandă din Cod Penal al Republicii Moldova.

Vameşii spun că acest caz de contrabandă, reprezintă o parte din schema frauduloasă identificată şi deconspirată de către Serviciul Vamal.

Astfel, în luna iunie-iulie a.c, Serviciul Vamal a efectuat o serie de audite post-vămuire la mai multe reţele de magazine din Republica Moldova, specializate pe comercializarea tehnicii de calcul şi aparataj video. În rezultatul acestor verificări, au fost depistate şi identificate loturi impunătoare de marfă, care nu au fost prezentate organului vamal, fiind introduse prin contrabandă în scopul neachitării drepturilor de import.

Administraţia Serviciului Vamal susţine că a identificat două căi de introducere a mărfurilor de contrabandă, iar perimetrul transnistrean reprezintă punctul de reper în schema deconspirată.

Totodată, Serviciul Vamal informează că această marfă de contrabandă era legalizată ulterior pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul unor firme fantome, care eliberau facturi false interne, fără achitarea plăţilor vamale şi fiscale.

De asemenea, este de notificat faptul că agenţii economici cunoşteau despre faptul că marfa procurată era introdusă pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă, continuând procurarea acesteia de la firmele fantome.

În acest sens, Serviciul Vamal a venit cu unele propuneri de modificare a cadrului legal potrivit cărora, agenţii economici care vor pune în vânzare mărfuri de contrabandă, vor fi responsabili de achitarea plăţilor vamale.

Război pentru controlul pieţei tehnicii multimedia

Evaziuni de milioane, ascunse de procurori. Cazul importatorului de calculatoare la kilogram şi altele

Scheme vechi

Acum doi ani, un control al activităţii concernului Nippon (reţeaua de magazine IT Ippon), efectuat de vameşi şi poliţişti, a constatat prejudicii de circa 50 de milioane de lei aduse statului. Acestea ar fi fost cauzate în urma importului de telefoane şi calculatoare la kilogram, şi nu la bucată. Un raport al Direcţiei Investigare a Fraudelor, de la MAI, a constat că în Vamă era declarat un preţ de 10-12 ori mai mic pentru marfă. Operaţiunea a dus la distrugerea monopolului firmei Nippon pe piaţa tehnicii IT, dar locul a fost preluat de alte companii, care continuă aceeaşi practică, susţin experţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite