Război pentru controlul pieţei tehnicii multimedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinele Conect au fost închise trei săptămâni. Foto: Tudor Iovu
Magazinele Conect au fost închise trei săptămâni. Foto: Tudor Iovu

De câteva săptămâni zeci de magazine din Capitală şi din ţară stau închise ca urmare a unor raiduri efectuate de vameşi. Managerii se feresc să explice cauzele.

Ora amiezii. Intrăm în unul dintre zecile de magazine ale reţelei Conect, specializată în comerţul cu telefoane mobile, aparate foto, laptopuri şi altă tehnică, amplasat în centrul Capitalei. Uşa deschisă nu însemnă însă că putem face cumpărături. O mare parte din interiorul magazinului este baricadată de cutii, iar în altă parte accesul este blocat de o sfoară pe care atârnă anunţul că magazinul nu lucrează.

Pe mai multe dulapuri stă sigiliul aplicat de controlorii vamali încă la 15 iunie. Patru tineri discută ceva într-un ungher. La întrebarea ce se întâmplă, răspunsul este sec: nu lucrăm, iar toate întrebările trebuie adresate managerilor. Cu greu obţinem „dreptul" de a face câteva poze.

UN CONTROL ORDINAR

Mihaela Buza, manager PR la reţeaua Conect, ne spune că este vorba de un control ordinar efectuat de către Serviciul Vamal. „Din aceste motive, am fost nevoiţi să sistăm temporar activitatea magazinelor, pentru ca să fie verificată tehnica pusă în vânzare", a precizat managerul. În acelaşi timp, Mihaela Buza a recunoscut că în urma acestei verificări reţeaua suportă pagube importante, fără a oferi cifre. E adevărat că de ieri, o parte din magazinele Conect şi-au reluat activitatea.

Şi magazinele din reţeaua Enter sunt închise, de pe 28 iunie. Un aviz lipit la intrarea unui magazin ne anunţă că acesta se va deschide pe 2 iulie, însă nici pe 5 iulie nu lucra. La numărul de telefon indicat în aviz un bărbat ne propune să revenim luni, 9 iulie, când, cel mai probabil, magazinul se va redeschide.

Iurie Demcenco, manager al reţelei Mobilife, se arată extrem de deranjat de întrebările noastre referitoare la cauzele ce au dus la stoparea temporară a activităţii magazinelor administrate de el. „De ce vă interesează acest lucru, nu aveţi altceva ce face? Nu mai avem nicio problemă. Ne reluăm deja activitatea", ne-a tăiat-o scurt managerul.

Alina Şargu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal, ne-a explicat vag că acţiunile iniţiate „au drept scop verificarea respectării legislaţiei în vigoare de către persoanele stabilite în Republica Moldova la momentul trecerii mărfurilor peste frontiera vamală şi plasării acestora sub o destinaţie vamală".

Potrivit ofiţerului de presă, „la finalizarea controlului vor fi stabilite eventualele încălcări depistate de către organul vamal" şi ulterior vor fi comunicate rezultatele anchetei. Alina Şargu a precizat că nu poate da numele agenţilor economici supuşi controlului pentru că acestea „sunt informaţii oficiale cu accesibilitate limitată".

OPERAŢIUNE DE ELIMINARE A CONCURENŢILOR

Veaceslav Balacci, fost vameş, preşedintele organizaţiei „Adevăr şi Realitate", crede că acest control este, de fapt, o operaţiune de eliminare a concurenţilor de pe piaţă. „De mai mult timp se observă că sunt verificate doar anumite reţele de magazine, în timp ce „granzii" îşi continuă nestingherit activitatea, inclusiv cea de import a tehnicii IT, cu declararea în vamă a unor preţuri mai mici decât cele reale", susţine Balacci. În opinia lui, prin astfel de acţiuni se încearcă intimidarea unor oameni de afaceri, care, dacă nu se vor conforma „anumitor reguli", îşi pot pierde clienţii şi chiar afacerea.

Anumite grupări politice vor să preia controlul asupra unor afaceri de pe piaţa tehnicii multimedia.
Veaceaslav Balacci
Expert vamal

Un monopol a luat locul altuia

Acum doi ani, un control al activităţii concernului Nippon (reţeaua de magazine IT Ippon), efectuat de vameşi şi poliţişti, a constatat prejudicii de circa 50 de milioane de lei aduse statului. Acestea ar fi fost cauzate în urma importului de telefoane şi calculatoare la kilogram, şi nu la bucată. Un raport al Direcţiei Investigare a Fraudelor, de la MAI, a constat că în Vamă era declarat un preţ de 10-12 ori mai mic pentru marfă. Operaţiunea a dus la distrugerea monopolului firmei Nippon pe piaţa tehnicii IT, dar locul a fost preluat de alte companii, care continuă aceeaşi practică, susţin experţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite