Retrospectiva săptămânii 14-20 martie: Reformarea organelor de drept și adoptarea legii antidiscriminare în Republica Moldova, examene de admitere în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii ziarului „Adevărul" au descoperit cât de periculoase sunt produsele alimentare comercializate în supermarketurile din Chișinău. Paradoxal, Capitala țării noastre se află în topul celor mai scumpe orașe din lume.

CHIŞINĂU: A început marea reformare a organelor de drept

image

Autorităţile au elaborat un document de reformare radicală a organelor de drept. Astfel, competenţele Procuraturii, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Anticorupţie, Serviciului Vamal şi Inspectoratului Fiscal urmează să fie strict divizate.

Potrivit documentului, doar Procuratura va avea dreptul de a intenta dosare penale. CCCEC va rămâne un organ specializat în combaterea corupţiei şi a spălării banilor.

Republica Moldova: Toleranţa, test de admitere în Uniunea Europeană

image

Cel mai disputat subiect din proiectul adoptat acum o lună de Guvern este egalitatea în drepturi dintre minorităţile sexuale şi heterosexuali. Legea anti-discriminare, ce a stârnit discuţii controversate în societatea moldovenească, este şi una dintre cerinţele obligatorii pentru liberalizarea regimului de vize.

Proiectul legii non-discriminare, aprobat de Guvern la 17 februarie, se află acum în dezbatere în Parlament şi, dacă va fi votat, ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2011.

PERICOL! În supermarketurile din Chișinău sunt comercializate produse alimentare alterate

image

Comercianţii pun în vânzare alimente cu termenul de valabilitate expirat, marcate necorespunzător sau cu preţul de pe raft care nu corespunde celui din bonul de plată. Din cauza legislaţiei imperfecte în domeniul apărării drepturilor consumatorilor, oamenii își riscă sănătatea în fiecare zi.

În luna februarie 2011, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice a depistat într-un depozit alimentar din strada Calea Ieşilor, din Chişinău, un lot de produse alimentare, inclusiv lactate, cu termen expirat pe care era aplicat un termen de valabilitate fals. Toate aceste produse urmau să ajungă în alimentare.

Rezistăm la un cutremur de cel mult șapte grade. Un seism mai puternic ar face praf Republica Moldova

image

Dezastrul din Japonia ne-a amintit că ne aflăm într-o zonă seismică activă unde pot avea loc cutremure de până la nouă grade pe scara Richter. Clădirile de la noi sunt proiectate pentru a suporta un seism de până la şapte grade. Testele de rezistenţă se fac mai mult pe hârtie.

Marcel Răducanu, ministrul Construcţiilor, a declarat pentru „Adevărul" că toate casele sunt proiectate pentru a suporta un seism de şapte grade. În acelaşi timp, seismologii avertizează că în Moldova ar putea avea loc cutremure chiar şi de nouă grade.

Chişinău: Suntem în topul celor mai scumpe oraşe din lume. Muncim cât patru vienezi pentru o casă

image

La capitolul salarii, locuitorii capitalei noastre stau cel mai prost, cu un venit lunar net de 205 euro.

Comparativ, bucureştenii au o leafă de 350 de euro, cei din Kiev ridică lunar 440 de euro, iar moscoviţii au, în medie, un venit de 715 euro. Cel mai bine plătiţi sunt locuitorii din Bratislava, 964 de euro, şi cei din Viena, 2.248 de euro.

Vinurile, considerate prodesele reprezentative pentru Moldova, sunt printre puţinele lucruri accesibile. Astfel, preţul unei sticle de vin autohton ajunge la 2,33 euro. Comparativ, în capitala Rusiei preţul este de patru ori mai mare, la Bucureşti tariful ajunge la 3.11 euro, la Lisabona 3,62 euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite