Republica Moldova la 21 de ani de Independență. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi sărbătorim 21 de ani de la crearea statului. Aniversarea va fi marcată cu spectacole şi focuri de artificii în centrul Chişinăului.

UPDATE 12.14 Dacă mai marii statului au avut mesaje optimiste, Vladimir Voronin, președintele PCRM susține că avem puține motive de bucurie. „Nu avem cu ce ne mândri", a declarat președintele PCRM înainte de a pleca de la ceremonia de depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare.

UPDATE 12.03 Și premierul Vlad Filat susține mai avem mult de muncit pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus. „În scurta sa istorie, Republica Moldova a trebuit să facă faţă mai multor provocări şi probleme. Mă refer aici la tragicele evenimente de la Nistru, la crizele politice şi economice, pe care a trebuit să le înfruntăm periodic, la încercările permanente ale forţelor ostile independenţei ţării noastre de a dezbina societatea moldovenească, de a o menţine permanent pe baricade. Dar, am ştiut să rezistăm şi să ne mişcăm înainte. Astăzi putem spune cu certitudine că Republica Moldova îşi ocupă locul său binemeritat în rîndul statelor democratice ale lumii. Totodată, trebuie să recunoaştem că mai avem încă mult de muncit pentru a atinge toate obiectivele pe care ni le-am propus. Republica Moldova a ales calea Europei şi acest obiectiv este susţinut deopotrivă de cetăţeni, dar şi de partenerii externi ai ţării noastre. Transformările democratice şi definirea exactă a priorităţilor politicii externe ne-au adus o deschidere fără precedent din partea structurilor europene şi internaţionale. Avem relaţii de bună vecinătate cu România şi Ucraina şi relaţii de parteneriat strategic cu Rusia şi SUA. Avem sprijinul direct al cancelariilor occidentale, al Uniunii Europene pentru demersul nostru de integrare europeană şi aceasta ne dă certitudinea că vom reuşi în atingerea scopurilor propuse. Am ferma convingere că statul nostru poate deveni unul cu un înalt nivel de democraţie şi prosperitate. Pentru aceasta e nevoie însă să continuăm să muncim şi să credem în viitorul nostru comun. Avem nevoie mai mult ca oricînd de unitate pentru a trece cu bine perioada de maximă responsabilitate în care ne aflăm la momentul actual", se menționează în comunicatul de presă emis de Guvern.

UPDATE 11.59 Marian Lupu susține că: „La 21 de ani putem constata că în cadrul societății noastre s-a format o conștiință națională și statală. Este dacă doriți, alfa și omega, care ne asigură de existența în veșnicie a țării noastre.În această zi marcăm una dintre sutele și miile de zile înainte de independență a statului Republica Moldova".

UPDATE 11.43 Nicolae Timofti, Vlad Filat şi Marian Lupu au depus flori ocazia aniversării Independenţei Republicii Moldova. Președintele țării spune însă că mai avem mult de muncit. „Sunt 21 de ani de când, prin voința poporului țării noastre, ne-am desprins dintr-un imperiu și ne-am declarat independenți, act consfințit de Marea Adunare Națională și de Parlamentul republicii. Mai întâi, pentru că în acea zi am putut face dovada faptului că ne putem mobiliza în momente decisive pentru a ne croi o altă soartă decât cea pe care ne-o hărăziseră alții. Am ales să fim liberi, deși este adevărat că, în anumite etape ale istoriei noastre de după 1991, am fi putut să ne folosim libertatea cu mai multă chibzuință. Mai întâi, pentru că în acea zi am putut face dovada faptului că ne putem mobiliza în momente decisive pentru a ne croi o altă soartă decât cea pe care ne-o hărăziseră alții. Am ales să fim liberi, deși este adevărat că, în anumite etape ale istoriei noastre de după 1991, am fi putut să ne folosim libertatea cu mai multă chibzuință. Am arătat acasă, dar mai ales peste hotarele țării, că putem fi muncitori și cu respect față de lege, și acesta este un argument hotărâtor în favoarea viitorului european al societății și al statului nostru. Avem multe lucruri de făcut, dar n-am găsit printre ele obstacole de netrecut. Cel mai important lucru este, în opinia mea, să trăim după regulile scrise pe care ni le stabilim noi înșine, dar nu după înțelegeri obscure, ilegale, care generează corupție, incertitudine și chiar haos. Un sistem de legi funcționează doar atunci când acesta este asumat de toți: politicieni, funcționari, oameni de afaceri și simpli cetățeni."

Programul va începe la ora 9.00, cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi cu inaugurarea oficială a sărbătorii. Pe scenă vor urca Maria Iliuţ alături de colective folclorice, interpreta Nelly Ciobanu, Capela Corală „Doina", ansamblul de naişti şi alţii.

Ziua Independenței la monumentul lui Ștefan cel Mare. Foto: Dumitru Goncear Ziua Independenței la monumentul lui Ștefan cel Mare. Foto: Dumitru Goncear Ziua Independenței la monumentul lui Ștefan cel Mare. Foto: Dumitru Goncear

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

La ora 11.00 va începe programul „Sfântă ni-i Casa", susţinut de către colectivele artistice din țară. De asemenea, pe parcursul zilei, timp de 10-15 minute, pe un ecran mare în piaţă, Ministerul Culturii va difuza secvenţe video despre Republica Moldova pe un fundal sonor.

La 22.00, un oficial (deocamdată, nu este precizat cine) va transmite un mesaj de felicitare moldovenilor cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la proclamarea independenţei. Interpreta de operă Valentina Naforniţă va intona imnul de stat, după care vor urma focuri de artificii şi un recital Geta Burlacu & „Ştefăneţ Marcel Orchestra".

Cântece, dansuri, mașini retro și focuri de artificii. Vezi AICI programul de de Ziua Independenţei!

Aproximativ 3.000 de polițiști vor asigura ordinea publică. Află ce străzi vor fi închise de Ziua Independenței

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite