Poliţiştii francezi ar putea lucra cu cei români, la hotarul dintre Republica Moldova şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile franceze continuă să insiste ca graniţele de est ale României, să fie păzite şi de poliţişti europeni. Propunerea privind echipele de poliţişti europeni a fost formulată chiar de oficialii României, în urmă cu aproximativ trei luni.

România nu este încă pe deplin pregătită pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar Franţa este dispusă să ne ajute pentru a întruni criteriile tehnice. Acesta este, în esenţă, mesajul transmis, la Bucureşti, de ministrul de Interne francez, Claude Guéant, după întâlnirea cu omologul român, Traian Igaş. Printre propunerile discutate cu românii s-a numărat trimiterea de poliţişti de frontieră din alte state UE la graniţele României.

„Un anumit număr de criterii tehnice trebuie îndeplinite, este o chestiune care interesează pe toate cele 27 de state ale UE şi ea va fi adusă în discuţie în cadrul Consiliului European. Franţa este dispusă să ajute practic România pentru ca aceste criterii să fie îndeplinite. Ne-am gândit la un dispozitiv de prezenţă a ofiţerilor de poliţie din diverse ţări care să fie detaşaţi pe lângă serviciile româneşti de protecţie a frontierelor. Trebuie să găsim capacitatea de a reuni toate ţările UE", a explicat oficialul francez.

Propunerea privind echipele de poliţişti europeni a fost formulată chiar de România, în urmă cu circa trei luni, a declarat, pentru „Adevărul" Marian Tutilescu, secretar de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen.

Propunerea viza trimiterea de poliţişti din alte state membre UE (Germania, Franţa, Olanda) care să lucreze împreună cu cei români, inclusiv pentru limitarea imigraţiei ilegale, pentru a se asigura că România este pe deplin pregătită pentru aderarea la Schengen. Abia acum însă, odată cu dezgheţul relaţiilor dintre România şi Franţa, ea ar fi fost acceptată de administraţia de la Paris.

Pentru a-şi explica opoziţia faţă de aderarea României, Franţa a invocat până în prezent vulnerabilităţile la graniţa cu Republica Moldova, sub pretextul că Bucureştiul acordă cu uşurinţă paşapoarte cetăţenilor moldoveni, dar şi corupţia, taxată de rapoartele pe justiţie ale Comisiei Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite