Judecătoarea lui Vardanean, promovată de Smirnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini cu grupul Ilașcu, ținut în cușcă în timpul procesului din 1992 de la Tiraspol
Imagini cu grupul Ilașcu, ținut în cușcă în timpul procesului din 1992 de la Tiraspol

Ana Mamei, judecător la Curtea Supremă de Justiţie din Tiraspol, este cea care l-a trimis 15 ani după gratii pe jurnalistul Ernest Vardanean. Simplu magistrat la Tiraspol, Mamei a fost avansată în funcţie de liderul transnistrean Igor Smirnov. Tot ea este şi cea care a decis arestarea, în 7 aprilie 2010, a jurnalistului.

Jurnalistul moldovean Ernest Vardanean, condamnat săptămâna trecută la Tiraspol, la 15 ani de închisoare pentru spionaj şi înaltă trădare în favoarea Republicii Moldova, şi-a primit sentinţa chiar de la cea care i-a semnat în aprilie mandatul de arest.

Mai citeşte şi:

Ernest Vardanean: „În numele tuturor sfinţilor, vă rog foarte mult, salvaţi-mi viaţa şi pe cea a copiilor mei"

Judecătoarea Ana Mamei a cunoscut un salt spectaculos în carieră după trei luni de când a decis reţinerea jurnalistului, trimis în carceră la 7 aprilie 2010. La 29 iulie, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a semnat decretul prin care Ana Mamei a fost avansată din funcţia de judecător al instanţei de fond în cea de magistrat la Curtea Supremă de Justiţie din stânga Nistrului.

PROCES LA FOC AUTOMAT

După şapte luni în care Ernest Vardanean a stat după gratii fără să aibă parte de un proces legal, permiţându-i-se doar un avocat din oficiu, dosarul său a ajuns, în data de 3 noiembrie, la Ana Mamei.

În mai puţin de două luni, magistrata a finalizat cazul şi a dat unul dintre cele mai dure verdicte: 15 ani de închisoare pe numele lui Vardanean, o pedeapsă pe care o primesc criminalii. „Avocatul din oficiu al lui Ernest mi-a spus că, din 3 noiembrie şi până la data pronunţării sentinţei, ar fi fost audiaţi peste 40 de martori în zece şedinţe de judecată", a declarat pentru „Adevărul" Alexandru Postică, avocatul lui Vardanean la CEDO.

Jurnalistul Ernest Vardanean la CEDO

FOTO: Jurnalistul Ernest Vardanean la CEDO

Cel care îl reprezintă pe jurnalistul moldovean în faţa instanţelor europene adaugă că apărătorul din oficiu a dat dovadă de lipsă de transparenţă în acest dosar. „Dimitrov mi-a spus să-l las în pace pentru că a jurat credinţă faţă de statul transnistrean", a mai spus Postică. De aceeaşi parte, Irina Vardanean, soţia jurnalistului, îl acuză pe avocatul de la Tiraspol că s-a comportat în timpul procesului ca şi cum ar fi fost ajutorul acuzării şi nu al soţului ei, care-i era client.

„Soţul meu nu a avut nicio secundă dreptul la apărare. Avocatul din oficiu nu l-a apărat deloc. N-am putut afla din prima sursă, de la apărător, nici măcar că va fi emisă sentinţa. O face pe supăratul că i-am spus în faţă că nu-şi face meseria", a declarat Irina Vardanean într-un interviu acordat dnestr.tv.

Aceasta a mai adăugat că, dacă soţul ei s-ar face vinovat de spionaj şi de înaltă trădare, atunci ar fi trebuit judecate şi alte persoane. „Dacă ar fi real, înseamnă că nişte funcţionari sau deputaţi i-au oferit informaţiile. De ce nu figurează şi ei ca trădători de patrie? Totul s-a bazat pe autodenunţul lui Ernest, care l-a făcut sub presiune", a mai spus Irina Vardanean.

Magistrata Mamei: „Nu comentez"

Contactată de „Adevărul", Ana Mamei a refuzat să ofere declaraţii despre cazul care a bulversat opinia publică. „Nu comentez nimic", a spus scurt Mamei. „Cazul Vardanean nu oferă niciun temei ca reglementarea conflictului transnistrean să fie prejudiciată. Cred că se greşeşte atunci când se spune despre implicarea Moscovei în dosar. Decizia a fost luată exclusiv în limita legii republicii nistrene", a declarat pentru „Adevărul" Vladimir Iastrebceak, ministrul de externe al autoproclamatei republici nistrene.

„Colegii l-au pârât la proces"

Ernest Vardanean alături de familie

FOTO: Ernest Vardanean alături de familie

TRĂDARE Irina Vardanean, soţia jurnalistului condamnat, se plânge că tocmai o parte dintre foştii colegii de serviciu de la Tiraspol l-au abandonat pe soţul ei.
„Nici măcar nu m-au sunat să întrebe cum ne simţim după ce l-au arestat în aprilie. Am auzit că unii l-au pârât la proces. Dumnezeu le este judecător! Dacă pot trăi cu asta, să trăiască", a declarat Irina Vardanean pentru www.dnestr.tv.

Contactaţi de „Adevărul", mai mulţi jurnalişti de la Tiraspol sunt însă solidari cu Ernest. Aceştia duc o adevărată campanie media în susţinerea colegului de breaslă.

„Acest dosar este o sfidare la adresa întregii societăţi civile din Transnistria. Practic, se crează un precedent. Orice jurnalist de aici ar putea fi oricând judecat şi condamnat pentru spionaj şi înaltă trădare dacă foloseşte informaţii obţinute din surse deschise", a comentat jurnalistul Grigore Volovoi, totodată şi preşedintele Fundaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din regiunea transnistreană.

LECŢIE PENTRU JURNALIŞTI

„Este un caz politic, de intimidare a noastră. Acest subiect nu prea se discută la Tiraspol", a declarat junalistul şi politologul Andrei Safonov, din Transnistria. O ziaristă de peste Nistru, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru „Adevărul" că sentinţa dată este o lecţie dată de autorităţile lui Smirnov jurnaliştilor, constrânşi să fie „corecţi cu regimul".

„Magistrata trebuie arestată"

Sediul Guvernului din Tiraspol

FOTO: Tiraspol

Alexandru Postică, avocatul la CEDO al lui Vardanean, face apel la autorităţile din Chişinău. Apărătorul susţine că judecătoarea Mamei ar trebui reţinută de oamenii legii.Surse judiciare susţin că magistrata ar avea cetăţenie moldovenească.

Potrivit unor surse din rândul Justiţiei, judecătoarea Ana Mamei ar avea cetăţenie moldovenească. Apărătorul la CEDO al lui Ernest Vardanean susţine că, indiferent dacă are sau nu cetăţenie a Republicii, magistrata ar trebui trasă la răspundere pentru decizia în dosarul „Vardanean".


„E real ca cei care au executat nişte ordine ilegale, cum este şi aşa-zisa judecătoare Mamei, să fie arestaţi când ies din ţară. De exemplu, atunci când merg în concediu. Procuratura trebuie să-şi facă treaba şi să intenteze dosare penale", a declarat Alexandru Postică.

Corneliu Bratunov, şef în cadrul Procuraturii Generale, a declarat pentru „Adevărul" că s-a făcut dosar penal „pe faptul răpirii cetăţeanului Ernest Vardanean".

PROCURORII DE LA CHIŞINĂU,
OPRIŢI DE NISTRU

„În dosar figurează nume concrete de persoane implicate în răpire. Nu am verificat dacă aceste persoane deţin şi cetăţenie moldoveancă, dar ne putem autosesiza. Suntem limitaţi în efectuarea acţiunilor de urmărire penală în stânga Nistrului", a spus Corneliu Bratunov.


Victor Osipov, vicepremier pentru Reintegrare, este de părere că intentarea de noi dosare penale ar fi „un obstacol în consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului". „Partenerii noştri din Occident ne recomandă să clasăm dosarele acumulate de-o parte şi de alta a Nistrului în ultimii 20 de ani. Şi asta dacă dosarele nu vizează crime sau alte infracţiuni grave", a spus Osipov.

Citeşte şi:

Condamnaţi la dializă, bolnavii mor cu zile

Judecătoarea lui Vardanean, promovată de Smirnov

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite