Ernest Vardanean: „În numele tuturor sfinţilor, vă rog foarte mult, salvaţi-mi viaţa şi pe cea a copiilor mei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat pentru spionaj şi înaltă trădare
Jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat pentru spionaj şi înaltă trădare

Întemniţat în subsolul clădirii serviciilor secrete de la Tiraspol, la începutul lunii mai, Vardanean a reuşit să facă publică o scrisoare în care afirmă că este torturat şi cere ajutor pentru soţia şi cei doi copii ai săi, care, susţine el, sunt ameninţaţi de autorităţile transnistrene.

UPDATE 15.45 Comunitatea armenilor din Republica Moldova sare în apărarea lui Ernest Vardanean. "Nu ştim exact ce a comis, dar credem că termenul de 15 ani este ireal, este prea mare. Şi pentru crimă se dă mai puţin ", a declarat Ghenadii Babaian, vicepreşedintele Comunităţii armenilor din Moldova. Babaian a adăugat că va organiza o reuniune cu membrii diasporei şi împreună vor decide ce acţiuni să întreprindă pentru susţinerea familiei jurnalistului.

„În numele tuturor sfinţilor, vă rog foarte mult, salvaţi-mi viaţa şi pe cea a copiilor mei. M-au făcut să spun că am spionat şi am trădat Transnistria în favoarea Republicii Moldova. Mă lovesc periodic şi mă ameninţă că mă vor supune unor acte "inventive" de tortură care să nu lase urme. Mi-au ameninţat soţia şi copiii. (...) Rog să nu fie date crezării filmările montate cu interogatoriile  şi acuzaţiitle de trădare şi spionaj care-mi sunt aduse. Aici, oricine poate fi făcut să mărturisească orice ", a declarat Vardanean pentru portalul Armenia Now.

Citiți și: Jurnalistul Ernest Vardanean, condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj şi înaltă trădare

Proces stalinist la Tiraspol

Până la 31 decembrie ar putea fi condamnat la Tiraspol şi cel de-al doilea tânăr întemiţat

Presa din Rusia despre condamnarea lui Ernest Vardanean

Cine este Ernest Vardanean?

Ernest Vardanean s-a născut la 11 mai 1980 în Armenia. Familia sa s-a mutat în Moldova după cutremurul catastrofal din decembrie 1988, care a făcut zeci de mii de victime şi a lăsat fără locuinţe sute de mii de persoane. Deja la Tiraspol, Ernest  a absolvit şcoala medie, cu menţiune. În 1997 a fost admis la Facultatea de Relaţii Externe, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova, iar în 2002 şi-a susţinut diploma de licenţă, la specialitatea politologie.

A lucrat în presa oficială de la Tiraspol

Revenind la Tiraspol după facultate, a lucrat la agenţia de presă oficială a administraţiei transnistrene „Olvia-press“. Corespondenţele şi analizele sale apăreau frecvent pe site-ul agenţiei, dar şi în alte instituţii mass-media din stânga Nistrului. Potrivit unui CV publicat pe site-ului www.ernestvardanyan.do.am , în 2005, Ernest Vardanean a candidat la alegerile pentru funcţia de deputat în aşa-numitul „soviet suprem al republicii moldoveneşti nistrene“ (organul legislativ de la Tiraspol), dar nu a fost ales. După asta s-a angajat la agenţia rusească de ştiri „Novyi Region“, unde a lucrat până în 2008.

De la comsomoloşti la ONU

Ulterior, a lucrat o perioadă la Chişinău, în anonimat, pentru ziarul „Puls“ al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, făcând naveta de la Tiraspol.  La momentul arestării sale de către serviciile secrete transnistrene (la 7 aprilie 2010), jurnalistul şi politologul Ernest Vardanean nu era angajat oficial la nicio instituţie media, aşteptând să fie confirmat într-o funcţie minoră la secretariatul ONU din New-York, pentru care aplicase încă în 2009. Obţinuse funcţia având atuul de bun cunoscător a mai multor limbi (rusă, română, armeană, engleză, franceză, germană), având trecute în CV şi mai multe stagii şi vizite peste hotare (printre care ediţia din 2009 a Universităţii de Vară a Şcolilor de Studii Politice din Europa, proiect susţinut de Consiliul Europei).

L-a criticat pe Smirnov

Potrivit Radio „Europa Liberă“, Ernest Vardanean era binecunoscut în cercurile politice din Tiraspol şi cele diplomatice şi politice din Chişinău, iar în perioada de maximă tensiune, la sfârşitul lui 2008, între administraţia transnistreană şi fostul preşedinte al „sovietului suprem“  Evgheni Şevciuc, a exprimat de mai multe ori,  opinii critice la adresa lui Igor Smirnov în interviuri acordate mass-media de la Chişinău.

Potrivit mai multor surse, Ernest Vardanean nu a făcut parte din niciun partid sau mişcare social-politică, nu a participat la acţiuni de masă şi nu a publicat articole împotriva „republicii moldoveneşti nistrene“.

Ernest Vardanean este căsătorit. Soţia sa, Irina, şi cei doi copii (o fată şi un băiat) continuă să locuiască la Tiraspol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite