Eduard Baghirov, dat în căutare şi în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bloggerul rus Eduard Baghirov, acuzat că ar fi pus la cale „o revoluţie twitter" în Republica Moldova, este căutat şi de organele de drept din Federaţia Rusă, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău.

Potrivit unui demers făcut de deputatul rus originar din Grigoriopol, Ilia Kos-tunov, scriitorul a fost dat în urmărire generală în Rusia încă din 19 octombrie 2011, chiar a doua zi după evadarea lui din Moldova. Cu toate acestea, Baghirov stă nestingherit acasă, la Moscova, oferă interviuri presei locale şi scrie pe blogul său.

Eduard Baghirov renunță la avocații săi din Moldova

PG și SIS: Eduard Baghirov a pus la cale „revoluția Twitter" în Moldova

În acelaşi timp, Ministerul rus de Externe menţionează într-o scrisoare datată cu 1 noiembrie 2011că Eduard Baghirov a părăsit teritoriul Republicii Moldova fără acordul organelor de drept de aici „ca răspuns logic la arestul său ilegal, la acuzaţiile absurde şi presiunile psihologice" la care ar fi fost supus de anchetatorii moldoveni.

Controversatul scriitor şi scenarist rus a fost reţinut la Chişinău la începutul lunii iunie 2011, fiind acuzat că ar fi fost implicat în organizarea dezordinilor în masă din aprilie 2009. Baghirov a pledat mereu nevinovat şi s-a declarat „un ţap ispăşitor" în dosarul 7 aprilie.
În octombrie, el a fost eliberat din închisoare, dar a rămas în arest la domiciliu. În scurt timp, a fugit de la Chişinău şi a ajuns clandestin la Moscova, prin regiunea transnistreană. A fost dat în urmărire internaţională, însă, potrivit Constituţiei Rusiei, nu poate fi extrădat de ţara sa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite