Alfă ce invenții ale tinerilor din Moldova au fost premiate în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi liceeni din Moldova au fost premiați la competiţia internaţională a elevilor dotaţi, din Georgia. Reveniţi acasă, învăţăceii s-au reapucat de proiectele lor îndrăzneţe. Nadir Cebanu (14 ani) și Veronica Cazac (17 ani) spun că vor să creeze alte obiecte utile şi ecologice, ce vor atrage atenţia companiilor internaţionale.

Nadir este în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic cu profil sportiv, dar majoritatea timpului liber şi-l petrece în atelierul tehnic. Firele colorate, cipurile şi legile fizice l-au captivat încă din copilărie. Acum elevul afirmă că fiecare problemă tehnică este o provocare pentru el şi nu se lasă până nu repară tot ce se strică prin casă. „În copilărie reparam ceasuri şi veioze. Chiar dacă aveam opt ani, înţelegeam cum funcţionează şi îmi lua exact câteva minute să le fac să ticăie sau să lumineze din nou", spune tânărul inventator.

Citeşte şi:
Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO

Nadir a primit la competiţia internaţională a elevilor dotaţi „Leonardo Da Vinci" o menţiune şi un laptop, iar acum munceşte intens pentru a face noi invenţii. „Am creat un dispozitiv care permite detectarea conectărilor ilicite la telefonia fixă. Acest obiect ar prinde bine unor companii mari, care astfel pot afla dacă discuţiile lor sunt interceptate. Deocamdată nu am fost contactat de firme, dar oamenii sunt interesaţi în această invenţie", spune băiatul.

OBIECTUL AR COSTA 5.000 DE EURO
Bucuros că a reuşit să atragă atenţia potenţialilor cumpărători care îl laudă, tânărul s-a gândit şi la un preţ. „Pe această invenţie am cheltuit zece lei, dar cred că aş vinde-o cu 5.000 de euro. Asta pentru că a presupus multă muncă intelectuală", explică elevul. Inventatorul a primit şi o ofertă de la companie ce vrea să-l angajeze după ce-şi termină studiile. Totuşi, băiatul spune că i-au mai rămas şi câteva provocări în domeniul tehnologiilor. „Încă nu cunosc prea multe despre calculatoare şi despre televizoare. Nu ştiu cum să le repar şi în acest moment învăţ componentele acestora", declară Nadir.

La acelaşi concurs a ajuns şi Veronica Cazac, elevă în clasa a XII-a la Liceul Academiei de Ştiinţe, care s-a ales cu premiul III, de aproximativ 1.200 euro, pentru că a inventat o metodă ingenioasă de creare a micro-blocurilor de construcţie. „Este o invenţie economică şi ecologică. Ea reduce costurile în construcţii, face clădirea mai dură şi o termoizolează, iar componentele blocului conţin deşeuri din sticlă", explică tânăra care mărturiseşte că după ce termină liceul pleacă la studii în Germania.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite