Acuzat că a violat eleve, vrea iar la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Șerpul continuă să antreneze sportive pe pista de alergare
Nicolae Șerpul continuă să antreneze sportive pe pista de alergare

Nicolae Şerpul, antrenorul de atletism acuzat că a întreținut relații sexuale cu mai multe minore, încearcă să se reangajeze la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău. „Este inadmisibil ca o asemenea persoană să lucreze printre copii", spun reprezentanții Ministerului Educației.

Profesorul de atletism Nicolae Șerpul (54 de ani) a fost suspendat din funcție în 2009, când a fost reținut de Poliție, fiind învinuit că și-a violat mai multe discipole. În această primăvară, antrenorul a fost achitat de instanță pe acest cap de acuzare, însă a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru că a încercat să scoată ilegal din țară doi copii. Deși n-a scăpat curat, după proces el a încercat să revină la serviciu și a depus o cerere la administrația școlii.

„A fost la mine chiar săptămâna trecută. I-am spus că deocamdată nu poate fi reangajat, pentru că nu aveam hotărârea instanței. Mi-a adus un act, dar n-am înțeles ce era cu acea hârtie. Nu m-a convins, deși insista că are dreptate și este nevinovat", ne-a spus Fatima Leșco, directoarea Liceului Sportiv.

Antrenorul nu se lasă bătut. „Mai sunt formalități. În 30 de zile direcția școlii trebuie să-mi dea un răspuns, iar apoi mai există un termen pentru contestare. Asta e legea", a replicat Nicolae Șerpul.
Chiar dacă legea ar fi de partea sa, un om acuzat de pedofilie nu are dreptul moral să lucreze în școală, spun oficialii. „Un profesor care a avut un asemenea comportament nu are dreptul să predea. Ce fel de educație poate da unui copil când îl obligă la așa ceva?", s-a întrebat Valentin Crudu, șef de direcție la Ministerul Educației.

Între timp, Nicolae Șerpul continuă să antreneze tinere sportive, activând în cadrul Federației de Atletism. „Este o problemă foarte complicată și nu ne implicăm în acest scandal", a refuzat să comenteze cazul Anatolie Balan, președintele asociației.

DOSARUL AR PUTEA AJUNGE LA CEDO


După ce „Adevărul" a publicat joia trecută o investigație cu mărturiile șocante ale elevelor de la Liceul Sportiv, mai mulți juriști s-au indignat că procurorii n-au atacat sentința. „Cu asemenea probe oamenii legii puteau merge până în pânzele albe", ne-a explicat un avocat. Dacă cel puțin una dintre victime ar depune o plângere, cazul ar putea ajunge la Curtea de la Strasbourg.

Procurorul Vladislav Bobrov, care s-a ocupat de dosar, refuză categoric să-și explice poziția. Și superiorul acestuia, Valeriu Bodean, procuror-şef al Secţiei conducerea urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului de Interne şi ale Serviciului Vamal, a evitat să ne răspundă la întrebări.

Cel puțin cinci adolescente s-au plâns la Poliție că au fost amenințate și obligate să se culce cu antrenorul lor. După doi ani, obosite să bată pragul instanțelor, fetele au renunțat la acuzații.

Poliţistul Viorel Zastînceanu care s-a ocupat de caz afirmă că din cauza acestui dosar a rămas fără loc de muncă. „Mă judec acum pentru a reveni în funcţie", a declarat Zastînceanu.

Adolescentele, o pradă ușoară

Psihologii spun că la pubertate toate fetele îşi doresc să fie atractive, ceea ce le face vulnerabile faţă de atenţia unui adult. Din lipsă de experienţă, judecăţile lor sunt limitate. „Situația este și mai complicată atunci când este vorba despre sportul de performanţă, unde se pune accentul pe spiritul de concurenţă. Antrenorul îşi stabileşte propriile criterii de promovare a sportivilor. Având la îndemână acest tablou, un adult care nu are responsabilitatea morală faţă de copii îi poate uşor manipula", a comentat psihologul Centrului Internațional „La Strada", Tatiana Buianina.

Citește aici investigația Scandal sexual la Liceul Sportiv din Chișinău. Profesor acuzat că și-a violat elevele scapă basma curată

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite