EXCLUSIV Scandal sexual la Liceul Sportiv din Chișinău. Profesor acuzat că și-a violat elevele scapă basma curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Șerpul, antrenor SURSA:
Nicolae Șerpul, antrenor SURSA:

Un profesor de la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău, acuzat că a întreținut relații sexuale cu mai multe eleve minore, a fost achitat de instanță. Paradoxal, procurorii nu au atacat sentința. Potrivit unor surse de la școală, pedagogul „s-a iubit" cu discipolele lui ani în șir, iar numărul victimelor a trecut de 20.

Antrenor emerit de atletism și mentorul multor vedete din sportul moldovenesc, Nicolae Șerpul (54 de ani) a fost arestat în vara lui 2009, fiind învinuind de viol. Atunci cel puțin cinci eleve de la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău au mărturisit la Poliție că au fost batjocorite ani de-a rândul de profesorul lor.

Elena C. avea doar 14 ani, când Șerpul, pe atunci de 51 de ani, a invitat-o prima dată la el acasă. I-a spus să se simtă comod, au luat cina, i-a făcut un masaj. S-a întors de multe ori în apartamentul cu patru camere din sectorul Ciocana. Din dosarul penal: „Îmi masa picioarele, eram în lenjerie de corp. La un moment dat am simțit că dl. Nicolae mă sărută și îmi spune că ține mult la mine. M-a cuprins, eu m-am opus. Mi-a spus că vrea să facă dragoste cu mine. Am refuzat, dar m-a forțat și a avut loc actul sexual. Eram virgină".

Odată a fost și în apartamentul surorii antrenorului, fostul deputat PPCD Valentina Șerpul, când aceasta era plecată peste hotare. „Mi-a spus că sora lui are post înalt și pot fi exmatriculată din liceu. Când îl refuzam se purta rău cu mine, striga, mă brusca, îmi făcea probleme, de aceea am înțeles că nu era cazul să povestesc cuiva", a explicat fata.

Elevele au povestit că obișnuiau să meargă la saună cu antrenorul. Spunea că au nevoie de masaj regulat pentru relaxare. Le șoptea cuvinte dulci („căpșunica", „mumușica"), oferea cadouri, mai ales fetelor pe care le-a deflorat, și le făcea crize de gelozie când le vedea cu băieți de seama lor. Deseori le invita în oraș, le punea să bea alcool, după care le ducea la hoteluri, apartamente închiriate sau la el acasă.

„În hotel am mâncat și am servit șampanie, care m-a amețit. La un moment dat, m-am pomenit dezbrăcată și cu Șerpul deasupra mea. El la fel era dezbrăcat și am întreținut pentru prima dată actul sexual. Am stat toată noaptea. La plecare, mi-a spus că ar vrea să ne mai vedem", a dezvăluit Alina G. (16 ani).

Pentru colega sa de cameră, prima experiență a fost și mai îngrozitoare. „Chiar din prima noapte, am fost încuiată în casa lui pentru trei zile. El periodic pleca și venea și întrețineam relații sexuale", și-a amintit Cristina M. Cu câteva zile înainte de majorat, fata a mai fost siluită de profesor, chiar în mașina lui, parcată în preajma liceului.

Încă un episod din dosar: în 2008, de Ziua Orașului, Șerpul a invitat două fete în apartamentul său. Au băut bere și au mâncat ciocolată. Amețiți, s-au culcat toți trei într-un pat. După ce una dintre ele a adormit, a făcut sex cu cealaltă.

Copilele au mărturisit că le era rușine să se destăinuie părinților și le era frică să meargă la Poliție. Antrenorul le amenința că nu le va mai trimite la competiții, era agresiv și uneori le pălmuia. „Adeseori mă alunga de la antrenamente, spunând că mai bine învață un urs să meargă pe bicicletă, decât pe mine să alerg garduri", a povestit Maria S. (17 ani).

„O ABERAȚIE ȘI UN COMPLOT"

După jumătate de an, victimele și-au schimbat radical depozițiile. Toate ca una au spus că nu au fost niciodată în relații intime cu antrenorul și că l-au denunțat sub presiunea polițiștilor și administrației liceului, fie pentru a se răzbuna pe el, pentru că era brutal la antrenamente. Asta deși în dosar apare descifrarea unor convorbiri telefonice dintre profesor și tatăl uneia dintre fete, care spune:„Banii pe masă, că de nu, îți promit că ai s-o pățești!".

Una dintre fete ne-a mărturisit că s-a dat bătută pentru că a obosit să umble prin instanță. „Mi-am schimbat depozițiile pentru că m-am săturat de ședințele de judecată. Sper că Dumnezeu îl va pedepsi. Nu mai vreau să-l văd. Am acceptat să-i cad pradă pentru că mă amenința că dacă nu merg cu el, le va povesti părinților mei că m-a văzut cu alți băieți", ne-a spus Elena C.

Însuși învinuitul jură că nu și-a atins discipolele niciodată. „E o aberație și un complot cu scop de răzbunare. Relația mea cu conducerea liceului a fost mereu tensionată. Chiar din prima lună când m-am angajat, am fost etichetat ca terorist deoarece am participat în 1992 la conflictul armat de la Nistru", a declarat Nicolae Șerpul în instanță.

La scurt timp, ne-a sunat la redacție avocatul său, care ne-a amenințat cu un proces „dacă atingem onoarea și demnitatea clientului său".

„A fost blamat și atacat, au vrut să-l distrugă niște rusoi de la liceu. Este un om cu literă mare, a luptat în Transnistria, are kilograme de diplome și medalii", l-a apărat avocatul Vasile Țurcan.

Conducerea liceului a refuzat să comenteze cazul. N-a vrut să vorbeadcă nici procurorul Vladislav Bobrov, care, paradoxal, nu a atacat sentința prin care Șerpul a fost achitat.

A încercat să scoată ilegal copii din țară

În aprilie 2011, Judecătoria sectorului Centru al Capitalei l-a achitat pe Nicolae Șerpul de sub învinuirea de viol „din motivul lipsei faptului infracțiunii". În același dosar, el a fost condamnat pe un alt cap de acuzare - scoaterea ilegală a copiilor din țară și s-a ales cu o pedeapsă condiționată de doi ani de închisoare, cu un termen de probă de un an.

Antrenorul a fost învinuit de procurori că a încercat să ducă în Franța un băiat de 14 ani și o fată de 16 ani, în baza unor documente false. Cei doi figurau în acte ca elevi din clasa a IX-a și, respectiv, a XII-a la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău și urmau să participe la o competiție sportivă fictivă în Polonia.

Profesorul ar fi falsificat și declarațiile notariale, prin care părinții celor doi copii și-ar fi dat acordul pentru ca ei să plece peste hotare, însoțiți de antrenor. Ulterior, el a depus actele la Consulatul Poloniei de la Chișinău pentru a obține viză Schengen pentru cei doi minori.
Fiind reținut de polițiști în iunie 2009, Șerpul n-a reușit să treacă frontiera împreună cu micii „atleți". În instanță, el a declarat că a vrut doar să facă o faptă bună. „Eram conștient că nu e tocmai legitim, dar era o acțiune umană în rezultatul căreia părinții urmau să-și revadă copiii", a explicat învinuitul.

IMPLICAT ȘI ÎN DOSARUL CUBREACOV

Numele lui Nicolae Șerpul apare și în dosarul dispariției fostului deputat creștin-democrat Vlad Cubreacov. Martorul Sergiu Burcă le-a povestit procurorilor că antrenorul ar fi fost implicat în înscenarea răpirii politicianului, care s-ar fi ascuns în apartamentul surorii sale, Valentina Șerpul. Potrivit lui Burcă, sportivul era apropiat liderului PPCD, Iurie Roșca, și a participat activ la protestele din 2002, când scotea zilnic în stradă zeci de elevi de la liceul sportiv.

Nicolae Șerpul

Profesie: Profesor-antrenor la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv
Vârstă: 54 de ani
Născut: Satul Butor, raionul Grigoriopol
În 1992, a participat la conflictul armat din regiunea transnistreană.
A pregătit participanți la Jocurile Olimpice, Universiadele Mondiale și Campionatele Europene. A fost desemnat „cel mai bun antrenor" și „antrenor emerit".


Numele victimelor au fost schimbate, pentru a le proteja. Profesori pedofili care au scăpat ușor în instanță

Profesori pedofili care au scăpat ușor în instanță

În ianuarie 2011, profesorul de limbă română din satul Dobruja Veche (Sângerei), învinuit că a violat patru elevi, a fost condamnat la 5 ani închisoare. Judecătorii l-a găsit vinovat de acțiuni perverse față de persoane care nu au împlinit 16 ani. Bărbatul de 29 de ani a mai fost acuzat de acțiuni violente cu caracter sexual, care se pedepsesc cu 20 de ani de detenție, însă urmărirea penală a fost încetată din cauza unor schimbări de procedură.
Un alt pedagog, despre care „Adevărul" a scris în februarie, nici măcar nu a fost judecat. Trei eleve de la Liceul „Igor Vieru" din Capitală s-au plâns că sunt pipăite la ore de profesorul de arte plastice. Nicolae Baciu (51 de ani) nu a fost cercetat penal, deoarece legea privind hărţuirea sexuală a fost adoptată mai târziu decât a avut loc cazul. El a rămas la aceeaşi şcoală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite