VIDEO Traian Băsescu: Privim cu multă speranță măsurile de austeritate din Grecia/ România are șapte bănci elene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni au convenit astăzi (24 iunie) să-i ofere Greciei încă un pachet de ajutor financiar dacă aceasta va face toate reformele promise. Președintele Traian Băsescu a spus vineri (24 iunie) că România privește "cu speranță" reformele fiscale de reducere a deficitului bugetar din Grecia.

Grecia primeşte o gură de oxigen

"Condiția pentru Grecia a fost clară și una singură: programul de reforme la care s-a angajat să fie adoptat până la sfârșitul lunii," a spus Băsescu în urma Consiliului European din 23-24 iunie.

"Din punctul nostru de vedere, în România funcționează șapte bănci elene care dețin aproximativ 27% din piața bancară din România, de aceea am susținut orice sprijin pentru Grecia. Privim cu multă speranță decizia parlamentului grec de a aproba măsurile de austeritate," a mai spus acesta.

Nicio decizie fără măsuri de austeritate

"Nu poți să te aștepți la o decizie astăzi, pentru că, mai întâi, în Grecia trebuie să aibă loc un vot important," declara cancelarul german Angela Merkel, cel mai important pion din zona euro, joi (23 iunie), înainte de a intra în Consiliu.

Parlamentul grec va vota săptămâna următoare un pachet de măsuri de austeritate care, odată aprobat - așa cum speră Merkel -, va micșora deficitul bugetar al Greciei cu 28 de miliarde de euro. Acest vot este important, deoarece reprezintă avizul pozitiv reprezintă condiția impusă de Fondul Monetar Internațional în vederea acordării unui nou împrumut, în iulie anul acesta. Grecia are momentan nevoie de peste 12 miliarde de euro doar pentru a-și acoperi salariile funcționarilor publici.

Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, a spus astăzi (24 iunie), după summitu-ul european, că rezolvarea problemei Greciei este o "urgență".

"În următoarele zile este o chestiune de urgență să finalizăm un pachet de reforme clare împreună cu Comisia, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional, iar, în același timp, parlamentul grec trebuie să adopte de urgență legile-cheie pentru strategie fiscală și privatizare," a spus Van Rompuy.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite