Canada trebuie să spună când scoate vizele pentru români şi bulgari, avertizează eurodeputaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European (PE) a adoptat luni o declaraţie prin care critică dur Comisia Europeană pentru că tolerează situaţia impunerii de vize cetăţenilor cehi de către Canada precum şi " alte încălcări ale principiului reciprocităţii vizelor" prin menţinerea vizelor pentru români şi bulgari.

În iulie 2009 Canada a impus unilateral obligativitatea vizelor pentru cetăţenii Republicii Cehe, al căror statut a devenit inegal faţă de cel al altor cetăţeni ai UE.

Citiţi şi:

Rusia, la recrutare masivă de basarabeni

"În ciuda faptului că i s-a solicitat în repetate rânduri să precizeze o dată de abolire a obligativităţii vizelor Canada a refuzat să facă acest lucru", arată declaraţia PE. Republica Cehă nu poate introduce în mod autonom obligativitatea vizelor pentru cetăţenii canadieni.

Citiţi care a fost cauza introducerii vizelor pentru cehi

"Întrucât Comisia Europeană şi Consiliul nu acţionează cu suficient de multă fermitate, le solicităm să mărească presiunea politică asupra Canadei pentru a stabili cea mai apropiată dată posibilă pentru abolirea regimului vizelor pentru cetăţenii cehi, precum şi pentru eliminarea altor încălcări ale principiului reciprocităţii vizelor cu privire la cetăţenii bulgari şi români", susţin semnatarii declaraţiei. Potrivit acestora, dacă această nerespectare a principiului reciprocităţii nu este rezolvată rapid atunci Comisia trebuie să ia "măsuri drastice echivalente".

Principiul propus este că dacă o ţară terţă impune unilateral un regim de vize unui stat membru UE atunci, în replică, toate statele europene vor introduce vize pentru cetăţenii primei ţări.

"Solicităm Comisiei să instituie, în loc de acorduri bilaterale, un nou mecanism care să garanteze respectarea deplină a principiului reciprocităţii în domeniul vizelor pentru toate statele membre", susţin eurodeputaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite