Rusia, la recrutare masivă de basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, numărul moldovenilor care s-au dus să muncească în Federaţia Rusă a crescut cu 350%, potrivit statisticilor ruse. Pe un moldovean îl costă în jur de 2.630 de euro pentru a intra într-un stat comunitar. Pentru a ajunge în Rusia nu-i trebuie mai mult de 55 de euro.

Pe fondul crizei şi al şomajului crescut din ţară (de peste 7 la sută anul acesta), cetăţenii Republicii Moldova continuă să plece în străinătate pentru a-şi căuta un loc de muncă mai bine plătit.

Mai citeşte şi:

EVENIMENT ISTORIC. Tezaurul cultural al României a fost adus din Rusia/ Exclusiv Foto

Potrivit statisticilor oficiale, cel puţin 300.000 de moldoveni sunt plecaţi la muncă în străinătate, dar surse neoficiale spun că numărul real ar fi în jur de un million, adică 25-30 la sută din totalul populaţiei acestei ţări.

Destinaţiile preferate de emigranţii moldoveni sunt: Rusia, Italia, Portugalia, România, Ucraina, SUA, Israel, Spania, Germania şi Kazahstan, potrivit raportului Băncii Mondiale, dat publicităţii recent. Domeniile în care activează cei mai mulţi dintre ei sunt agricultură, construcţii, servicii, întreprinderi industriale, transporturi, telecomunicaţii. Nu numai şomajul este cauza care îi determină pe oameni să ia calea pribegiei, ci şi veniturile foarte mici. Republica Moldova are unul din cele mai mici salarii minime din Europa, 69 de euro pe lună , şi asta după ultima mărire anunţată de guvern.

Basarabenii câştigă mai puţin chiar şi decât ucrainenii şi belaruşii. În România şi Rusia, de exemplu, salariul minim este de cel puţin trei ori mai mare. Destinaţiile preferate pe termen lung sunt ţările din Uniunea Europeană unde pot câştiga cel puţin 500 de euro pe lună, chiar dacă ar lucra ilegal, dar costurile pentru a ajunge într-un stat comunitar sunt destul de mari, în jur de 2.630 de euro. O mare parte din această sumă merge către intermediarii care fac rost de viza Schengen. Pentru a merge în Rusia, unde nu au nevoie de vize, este mai ieftin, 55 de euro.

Nu se întorc acasă din cauza crizei

Criza financiară care a lovit şi ţările UE i-a afectat şi pe imigranţii moldoveni. Mulţi au rămas fără locuri de muncă, alţii au acceptat să li se reducă salariile cu 20-30 la sută, dar foarte puţini s-au întors acasă, se arată într-un sondaj realizat de centrul de Investigaţii Sociologice şi Marcheting CBS-AXA. Uniunea Europeană a oferit un ajutor de trei milioane de euro Republicii Moldova pentru înfiinţarea de locuri de muncă pentru cetăţenii care se întorc acasă. Ajutorul presupune programe de informare şi instruire, dar şi recomandări cum să investească banii câştigaţi în afara ţării. Proiectul se va desfăşura pe trei ani şi la el participă 12 state membre UE. Potrivit analiştilor economici, banii trimişi acasă de emigranţii moldoveni au constituit, în mare parte, sursa creşterii economice înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani.

Susţin PIB-ul cu banii trimişi acasă

După 2003, valoarea transferurilor provenind de la moldovenii care muncesc în străinătate a crescut de trei ori, de la 487 milioane de dolari, la 1,31 miliarde de dolari, în 2010, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, dat publicităţii, săptămâna trecută. Vârful a fost în 2008, când basarabenii au trimis acasă aproape 1,9 miliarde de dolari. Anul următor suma a scăzut la 1,2 miliarde de dolari. În 2009, remitenţele au avut o pondere de circa un sfert din PIB-ul ţării. Banca Mondială plasa Republica Moldova pe poziţia a patra în clasamentul mondial la acest capitol, după Tadjikistan cu 35% din PIB, Tonga, 28%, Lesotho 25% şi Nepal cu 23% din PIB. În ultimii doi anii, din cauză că le-au fost scăzute salariile, moldovenii care muncesc atât în UE, cât şi în Rusia, au trimis mai puţini bani acasă.  Banii câştigaţi cu greu în străinătate şi trimişi acasă sunt utilizaţi, în proporţie de 72 la sută, în consumul curent, 21 la sută sunt economisiţi şi doar 7 la sută sunt investiţi în afaceri. Moldovenii nu sunt o excepţie faţă de emigranţii români, spre exemplu.

Piaţa muncii din Rep. Moldova

500.000 numărul moldovenilor care se duc anual la muncă în Rusia.
2.630 de euro este suma de care are nevoie un basarabean pentru a munci în UE, faţă de 55 de euro, cât are nevoie pentru a ajunge în Rusia.
1,31 miliarde de dolari au trimis, în 2010, în Republica Moldova, cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate.

Canada, o nouă destinaţie

Numărul basarabenilor care se stabilesc în Quebec a crescut foarte mult în ultimii ani. Dacă în perioada 1995-1999 veneau 33-39 de moldoveni pe an, în 2000 numărul acestora s-a dublat şi, începând cu 2009, în Quebec se stabilesc chiar mai mulţi moldoveni decât români (1.086 faţă de 840). Anul acesta, Republica Moldova a intrat în Top 10 al ţărilor de provenienţă a imigranţilor în Quebec. Conform estimărilor Comunităţii Moldovenilor din Quebec, în prezent, numărul moldovenilor din toată Canada se ridică la peste 20.000.

Căutaţi pentru că ştiu rusa şi sunt ortodocşi

Rusia pierde un milion de persoane active în fiecare an din cauza crizei demografice şi a nevoii presante de imigranţi, declara recent directorul Serviciului Federal Rus pentru migraţii (FMS), Konstantin Romodanovski, care a cerut totodată să se pună capăt discursurilor antiimigraţie. Moscova a demarat chiar o politică de atragere de imigranţi, mai ales din fostele state sovietice, deoarece aceştia au avantajul că mai ştiu limba rusă şi nu au nevoie de viză. Iar în Republica Moldova există o populaţie de origine rusă, iar marea majoritate a populaţiei este  ortodoxă. Rusia are o problemă şi cu creşterea ponderii cetăţenilor de confesiune musulmană, în detrimentul celei creştine. Numărul moldovenilor care imigrează în Rusia ar putea să crească graţie schimbării politicii migraţionale de la Moscova.

Reglementările recent introduse pentru persoanele fizice vor oferi posibilitatea de a munci pe teritoriul Federaţiei Ruse, fără a se mai ţine cont de cota anuală pentru lucrătorii străini. Autorităţile ruse au elaborat şi un mecanism de atragere a cadrelor înalt calificate din ţările CSI. Acestea vor beneficia de unele facilităţi în procesul de stabilire în Rusia. În plus, angajatorul va fi obligat să plătească unui muncitor calificat un salariu de cel puţin 2 milioane de ruble anual (aproximativ 215.000 de euro). Specialiştii vor obţine mai uşor viza de reşedinţă şi vor putea trăi şi activa legal, în Rusia, până la trei ani.

Chiar şi companiile internaţionale care activează pe teritoriul rusesc preferă să angajeze expaţi. Anual, circa 500.000 de moldoveni se duc să muncească în Rusia, Republica Moldova fiind a cincea ţară după numărul de imigranţi din Federaţiei. Migraţia moldovenilor în Rusia are o particularitate, faţă de cea din UE: este sezonieră, basarabenii muncind aici, în medie 5,5 luni pe an. Oraşele în care lucrează cei mai mulţi dintre ei sunt Moscova şi Sankt-Petersburg, potrivit reprezentanţei Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) de la Chişinău.

Acuzaţii ruseşti

Zilele trecute, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, se plângea că Republica Moldova blochează deschiderea la Chişinău a unei reprezentanţe a Serviciului rus de Imigrări şi a unui consulat la Tiraspol. Diplomatul susţine că potrivit datelor Oficiului rus de Statistică, Rosstat, în prima jumătate a acestui an, numărul cetăţenilor moldoveni care au sosit în Rusia a crescut foarte mult, chiar cu 350 la sută, şi că mulţi dintre ei muncesc ilegal. Comentând declaraţia reprezentantului rus, premierul Vlad Filat a spus că „se dă prea multă importanţă acestei cereri".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite