Ungaria, prima ţară din UE căreia Bruxelles-ul i-ar putea suspenda fondurile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Afaceri Monetare şi Economice şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn
Comisarul european pentru Afaceri Monetare şi Economice şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn

Ungaria ar putea fi prima ţară din UE pentru care Comisia Europeană ar putea cere suspendarea plăţilor pe fondurile de coeziune anul viitor ca urmare a lipsei măsurilor „durabile" pe corectarea deficitului, a anunţat astăzi vicepreşedintele CE, Olli Rehn.

El a anunţat rezultatele evaluării Comisiei Europene pentru primul „lot" de cinci ţări aflate în pericolul unui deficit excesiv. Malta, Belgia, Cipru şi Polonia au luat măsuri suficiente pentru corectarea acestuia, dar Ungaria nu a dovedit că măsurile anunţate de Budapesta ar putea corecta deficitul pe termen lung.

Criza forţează Ungaria! Orban: Suntem gata să începem negocieri necondiţionate cu FMI

"În 2012 e nevoie de mai multe măsuri de corecţie din partea Guvernului maghiar pentru că, anul trecut, măsurile luate au fost unice şi nu permanente. Este şi motivul pentru care am tras concluiza că Ungaria nu a făcut tot ce trebuie. Deficitul excesiv în Ungaria nu este un lucru nou şi nu poate fi pus doar în seama actualului guvern. Încă de la aderarea sa, Ungaria a avut probleme şi termenele pentru corecţie au fost amânate cu trei ani. Ungaria nu este membru al zonei euro deci nu se confruntă cu sancţiuni financiare, dar ar putea să se confrunte cu suspendări ale unor angajamente pe fondurile de coeziune pe anul viitor", a spus Olli Rehn

Aceasta este prima evaluare a Comisiei Europene în baza aşa numitului „Pachet privind guvernanţa economică” – Six Pack – care a intrat în vigoare luna trecută şi pe care trebuie să-l respecte şi România. Pentru statele din zona euro, pachetul de legi prevede sancţiuni financiare în cazul nerespectării ţintelor de deficit.

Citeşte şi: Cum se vor supune statele membre UE noilor reguli privind disciplina bugetară

Odată cu prezentarea previziunilor de toamnă ale Comisiei Europene, în noiembrie, Comisarul pentru piaţă monetară, Olli Rehn, a anunţat că cinci ţări trebuie să ia măsuri pentru a ajunge cu deficitele bugetare sub ţinta de 3%. Pe 11 noiembrie, Rehn le-a transmis miniştrilor de finanţe din cele cinci state care sunt riscurile la care se expun mai ales că au adoptat regulile pachetului privind guvernanţa economică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite