Criza forţează Ungaria! Orban: Suntem gata să începem negocieri necondiţionate cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul conservator Viktor Orban a declarat dumincă seara că Ungaria este gata să înceapă negocieri necondiţionate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), relatează AFP.

"În ceea ce ne priveşte, nu există nicio condiţie prealabilă pentru deschiderea negocierilor cu FMI", a spus premierul într-un interviu acordat agenţiei de presă MTI.

Viktor Orban a mai precizat că pe ordinea de zi pot fi trecute toate problemele pe care părţile le consideră importante.

Declaraţiile premierului de la Budapesta au fost făcute în contextul în care Ungaria a asistat în ultima săptămână la creşterea presiunii pieţelor financiare, pe fondul conflictului cu Uniunea Europeană şi FMI.

În 6 ianuarie, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a plasat datoria suverană a ţării în categoria speculativă, iar moneda locală, forintul, a atins cel mai scăzut nivel istoric faţă de euro pe 5 ianuarie, când un euro a echivalat cu 323 forinţi.

"Tamas Fellegi va avea mandatul să semneze un acord care-i va permite Ungariei să aplice un program elaborat împreună cu FMI", a precizat Viktor Orban.

Fellegi, negociatorul maghiar cu UE şi FMI, se va întâlni miercuri, 11 ianuarie, la Washington, alături de un vice-preşedinte al băncii centrale ungare, cu directorul general al FMI, dna Christine Lagarde.

Orban a anunţat că Ungaria îşi va menţine deficitul public sub 3% din PIB şi că Parlamentul nu va adopta legi economice în timpul negocierilor cu FMI. Însă discuţiile cu FMI şi UE în privinţa unui eventual împrumut de 15-20 de miliarde de euro sunt în impas: dorinţa lui Viktor Orban de a reforma banca centrală, al cărui guvernator, Andras Simor, nu este deloc pe placul premierului, ameninţă, potrivit FMI, UE şi Banca centrală europeană (BCE), independenţa acestei instituţii.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite