UPDATE Comisia Europeană anunţă schimbarea Tratatului UE/ Mecanismul de salvare a euro are nevoie de 500 de miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană îşi va anunţa astăzi opinia referitoare la amendamentul unui articol din Tratatul Uniunii Europene care va fi astfel modificat, aşa cum a convenit Consiliul European în decembrie 2010, pentru a asigura stabilitatea zonei euro. 

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barros va prezenta astăzi, de la ora 15.00 (ora 16.00 ora României), şi Parlamentului European opinia comisiei pe această "schimbare radicală" în tratatul UE.

Miniştrii de finanţe al ţărilor Uniunii Europene au căzut de acord ieri seară că un mecanism de sprijin permanent pentru zona euro ar trebui să poată acorda împrumuturi de 500 miliarde de euro. Este de două ori capacitatea efectivă a fondului existent, a declarat Jean-Claude Juncker, premierul  Luxemburgului, citat de European Voice. Potrivit acestuia, decizia a fost luată, de principiu, de o reuniune extinsă a Eurogrupului – 17 miniştrii de finanţe din zona euro alături de alţi 10 reprezentanţi din Guvernele din celelalte 10 state membre.

Un nou fond permanent, sub aşa numitul Mecanism European de Stabilitate urmează să se înfiinţeze din 2013, după o modificarea tratatului UE.

Liderii europeni au convenit în decembrie, la Bruxelles, asupra noului text care va fi introdus în Tratatul de la Lisabona pentru a crea mecanismul financiar de salvare şi stabilizare a monedei euro.

"SCHIMBĂRI RADICALE": Urmăreşte aici declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jose-Emanuel Barroso

Ratificarea tratatului este o decizie“ care, de regulă, trebuie luată prin referendum în fiecare stat membru. Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a precizat însă că, în situaţia dată, este vorba despre o procedura simplificată de amendare a Tratatului UE.

Textul care va modifica tratatul obligă ţările UE să se asigure că iau măsuri care să asigure stabilitatea în zona euro.

"Statele membre ale căror monedă naţională este euro, pot crea un mecanism de stabilitate care va fi activat în momentul în care este indispensabil să se procedeze aşa pentru a proteja moneda euro ca întreg. Mecanismul prevede ca asistenţa financiară să se ofere statelor numai dacă acestea respectă condiţii stricte."

Consiliul European îşi va finaliza decizia la următorul summit European programat în martie 2011. Deşi nu va fi nevoie de referedumuri în nici un stat membru UE pentru a îl accepta, amendamentul va trebui să fie prezentat şi admis de fiecare stat în parte.

Citeşte declaraţiile preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite