CONSILIUL EUROPEAN: Suntem pregătiţi să facem tot ce este necesar pentru a stabiliza Euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 27 şefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene au căzut de comun acord : se înfiinţează un mecanism permanent pentru stabilizarea monedei euro.

"Statele membre şi-au arătat solidaritatea," a spus Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European. "Suntem pregătiţi să facem tot ce este necesar pentru a sprijini stabilitatea monedei euro per total. Fără îndoială, există dorinţă şi determinare politică pentru a rezolva tot ce trebuie rezolvat," a mai spus acesta.

Linii generale si limite
Liderii europeni au schiţat caracteristicile generale ale noului mecanism, fără însă a pune la punct detaliile necesare pentru implementarea lui. "Procedura va fi simplă," a spus Van Rompuy.

Citeşte aici schimbările radicale pentru Europa, anunţate de Jose-Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.  

Pentru a ancora noul mecanism financiar permanent de salvare în Tratatul de la Lisabona, două noi linii trebuie să fie introduse în articolul 136 din tratat. Legea nu se poate aplica decât "în cazul în care acest lucru este esenţial pentru a asigura stabilitatea monedei euro ca întreg."

Parte din tratatul european, mecanismul de urgenţă va deveni acum lege şi va trebui să între în vigoare în 2013.

Ger
mania e mulţumită

Guvernul federal german, cel care a pus cea mai multă presiune pe acest Summit sa ia decizii care pot fi condiţionate, a fost "mulţumit cu acordul", în special cu faptul că partenerii euro pot recurge la mecanism doar "ca o ultimă soluţie" şi "sub condiţii stricte". 


Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania, a spus jurnaliştilor în urmă cu câteva zile, în preajma unei întâlniri dinaintea Summitului, că acest mecanism permanent este "un act gigantic de solidaritate".

Merkel a insistat, chiar înainte de a intra în sala de discuţii, ca acest mecanism de criză permanentă să fie "limitat". "Ne-am dedicat tuturor aceluiaşi obiectiv: să asigurăm o monedă stabilă şi o Europă stabilă", a declarat Merkel presei germane.

Mecanism financiar de salvare
Acest mecanism ar înlocui fondul de urgenţă temporar pentru zona euro, de 440 miliarde euro, care a fost creat în 2010 şi care ar expira în 2013. Prin contribuţia Fondului Monetar Internaţional şi a unor fonduri europene, suma de ajutor financiar se ridică la 750 de miliarde de euro.

Însă cele 440 de miliarde de euro pentru mecanismul permanent de salvare sunt considerate ca fiind "insuficiente" de către anumite ţări. Spania şi Belgia vor ca UE să pună mai mulţi bani pe masă, însă alte state membre, precum Germania, nu au vrut să discute despre lărgirea fondului în Summitul de astăzi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite