Ce șanse are România să iasă din monitorizarea pe justiție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată raportul Comisiei Europene de monitorizare privind progresele României în domeniul justiției menţionează faptul că în vara lui 2012 va avea loc o evaluare "de ansamblu" a ultimilor cinci ani de când Mecanismul de Cooperarare şi Verificare a fost impus României şi Bulgariei.

Aceasta va fi inclusiv o evaluare a mecanismului însăşi, a cărui eficiență a fost de multe ori criticată în ultimii patru ani.

Comisarul român, Dacian Cioloş, a spus că până în 2012, România poate convinge că mecanismul şi-a îndeplinit menirea şi e o paranteză care poate fi închisă. "Dacă nu, nu este exclusă posibilitatea ca paranteza să fie menţinută deschisă, eventual într-o formulă adaptată", a spus Cioloş.

Poruncile Bruxelles-ului pentru Justiţia Română

Reprezentanţii CE nu au precizat însă dacă acest moment ar putea însemna finalul monitorizării pe justiţie pentru cele două state.

"Nu vom anticipa rezultatele acestei evaluări. Următorii paşi vor depinde foarte mult de progresele care vor fi înregistrate în România şi Bulgaria. Toate scenariile sunt posibile", a declarat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE.

Citește și: 

UPDATE Comisia Europeană: România trebuie să ia măsuri urgente pentru a evita prescripţia în dosarele de mare corupţie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite