VIDEO LIVE 15.00 UPDATE Noaptea deciziilor pentru viitorul UE! 25 de ţări semnează tratatul fiscal. Ce soartă va avea Grecia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE au încheiat luni noapte prima reuniune a Consiliul European de la Bruxelles de anul acesta. Negocierile privind Tratatul fiscal al UE care va introduce reguli stricte privind disciplina bugetară şi sancţiuni pentru ţările care nu le respectă a fost finalizat. 25 de state membre, printre care şi România, sunt gata să îl semneze în luna martie, la următorul summit. Chestiunea Greciei a rămas în suspans.

Cele mai importante decizii ale Consiliului European:

1. Tratatul pentru stabilitate, coordonare şi guvernanţă economică în UE a fost finalizat. Va fi semnat în luna martie. Mai trebuie stabilite procedurile pentru a aduce un stat indisciplinat în faţa Curţii Europene de Justiţie în cazul nerespectării regulilor din tratat..

2. Tratatul care stabileşte Mecanismul European pentru Stabilitate este gata pentru a fi semnat şi va intra în vigoare anul acesta în iulie. "Acest instrument permanent de răspuns la criză va creşte încrederea, solidaritatea şi stabilitatea financiară în zona euro", au anunţat liderii statelor euro.

3. Grecia: Statele membre ale zonei euro au luat notă de progresele negocierilor cu sectorul privat pentru ştergerea datoriilor aşa cum s-a stabilit la summitul din octombrie anul trecut. "Cerem Greciei şi tuturor părţilor implicate în negocieri să urgenteze finalizarea negocierilor în următoarele zile. Cerem miniştrilor de finanţe ai zonei euro să ia toate măsurile necesare pentru acordul cu sectorul privat până la mijlocul lunii februarie. Reamintim că o astfel de solicitare adresată creditorilor privaţi - de ştergere a 50% din datorii - în cazul Greciei, este un caz excepţional şi unic", au anunţat liderii Eurozonei.

Care au fost cele mai importante teme ale reuniunii din 30 ianuarie a lideilor UE de la Bruxelles

  • Grecia - acordul cu sectorul privat pentru iertarea datoriilor ridică multe semne de întrebare. Fără el Grecia nu primeşte următorul ajutor din partea UE şi riscă să intre în incapacitate de plată
  • Tratatul fiscal al UE va trebui să ajungă la un acord politic pentru ca regulile privcind disciplina bugetară să poată fi introduse în legislaţiile naţionale
  • Puterea de împrumut a zonei euro şi modul în care vor funcţiona instrumentele financiare de urgenţă: definitivarea tratatului pentru intrarea în vigoare a Mecanismului European de Stabilitate (MES) şi puterea combinată a acestuia alături de EFSF - fondul temporar de urgenţă
  • Planul pentru creştere economică şi locuri de muncă pentru a evita intrarea UE în recesiune. Vezi detalii aici

Citeşte detalii despre principalele teme ale liderilor UE la reuniunea de astăzi de la Bruxelles

Citeşte care sunt interesele României şi cu ce mandat merge Traian Băsescu în faţa liderilor UE

ora 23:19 Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii după Consiliul European de la Bruxelles în câteva minute

ora 22:50 Liderii UE au căzut de acord asupra tratatului prin care va intra în vigoare fondul permanent de urgenţă pentru zona euro -Mecanimsul European pentru Stabilitate

ora 22:45 Primele concluzii ale reuniunii UE: 25 de state membre au anunţat că vor semna Tratatul pentru disciplina fiscală în UE

ora 22:00 Liderii UE au stabilit primele măsuri din planul pentru creştere economică şi locuri de muncă din UE. „
Fiecare stat membru va stabili, în programul său naţional de reformă, un aşa numit Plan Naţional pentru Job-uri, cu măsurile concrete pe care le va lua pentru a genera noi locuri de muncă şi a reduce rata şomajului în rândul tinerilor", se arată în declaraţia comună a liderilor UE. Planul de Joburi va fi monitorizat de Bruxelles. Reducerea sarcinilor fiscale va avea de asemenea un impact semnificativ asupra cererii de forţă de muncă, se mai arată în acord.

POZA DE GRUP de la Consiliul European, 30 ianuarie 2012: Merkel nu e de acord cu Barroso, Sarkozy îl ignoră pe premierul belgian Elio di Rupo, Traian Băsescu - umăr la umăr cu Martin Schulz, Viktor Orban izolat şi supărat




ora 17: 45 Martin Schulz a făcut front comun cu premierul polonez Donald Tusk în Consiliul European:
Preşedintele Parlamentului European a anunţat statele UE că intenţionează să facă uz de toate pârghiile legale pentru ca eurodeputaţii să fie implicaţi total în dezbaterile pentru tratatul fiscal şi a avertizat că dacă nu va găsi înţelegere ""va fi foarte dificil ca PE să dea o evaluare pozitivă acestui tratat fiscal". El a menţionat poziţia permierului polonez, Donald Tusk care a cerut în consiliu ca ţara sa, care vrea să intre în zona euro în câţiva ani, să fie prezentă la discuţiile zonei euro. "Nu putem accepta să rămânem în afara negocierilor", a spus Schulz.

ora 17:30 Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz: Dorim să fim angajaţi total în noul tratat. Am spus clar statelor membre tratatul fiscal nu este cel mai important subiect. Cetăţenii Europei aşteaptă soluţii pentru lipsa locurilor de muncă. Este urgent să avem soluţii pentru miile de tineri şomeri care nu au unde lucra.

Continuăm să credem că euro obligaţiunile sunt o soluţie la ratele de împrumut pentru statele membre

ora 16: 45
Cancelarul german Angela MERKEL înainte de Consiliu: Astăzi avem un summit special unde discutăm două lucruri. Primul: tratatul fiscal. Negocierile au avansat foarte rapid şi rezultatele sunt bune. Astăzi avem de rezolvat ultimele detalii. Acest lucru va însemna că în viitor va exista o lege bugetară cu limite de deficit în fiecare ţară. Avem însă nevoie şi de un al doilea pilon: creştere economică şi locuri de muncă. Cum putem lupta cu rata mare a şomajului. Vom discuta astăzi câteva propuneri. Germania va face ce e necesar în special pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor. Vom compara legile şi vom vedea cum putem să folosim banii UE mai bine.



ora 16: 30 Cancelarul german Angela MERKEL despre comisarul special pentru Grecia: Este vorba despre cum putem susţine Grecia astfel încât deciziile să fie aplicate. Nu vreau discuţii în contradictoriu. Vreau o dezbatere cu rezultate. Iar astăzi nu vom vorbi prea mult despre Grecia. Troika este acolo şi nu avem un rezultat al negocierilor cu băncile. De aceea Grecia nu este astăzi pe agenda.

ora 16: 10 Jean Claude Juncker, preşedintele Eurogrup, premier al Luxemburgului despre numirea unui comisar pentru Grecia: Nu cred că această idee a Germaniei ar trebui aplicată doar Greciei ci doar dacă ar fi o regulă generală. Ar putea fi o idee. Dar sunt împotiva unei astfel de propuneri. Nu este acceptabilă.

ora 15: 40
REUTERS: Irlanda, una dintre cele trei ţări europene care au fost salvate de urgenţă de UE şi FMI, ar putea părăsi uniunea monetară în cazul în care populaţia respinge noul pact fiscal la care ţara a convenit să adere în decembrie. 

ora 15: 35 Taxa pe tranzacţiile financiare, sprijinită de eurodeputaţi. 59% din membrii Parlamentului European şi 62% dintre reprezentanţi ai mediului de afaceri apreciză că taxa privind tranzacţiile financiare este formula corectă pentru ca sectorul bancar să îşi asume partea de responsabilitate în criza economic, arată un sndaj anunţat înaintea reuniunii de la Bruxelles unde liderii UE vor discuta şi despre introducerea acestei taxe în planul pentru creştere economică şi locuri de muncă. Vezi raportul şi sondajul

ora 15: 30 David Cameron, premierul Marii Britanii înaintea reuniunii liderilor UE: Acesta este un Consiliu European în care trebuie să ne coupăm la modul cel mai serios de agenda pentru creştere economică şi creare de joburi în UE. Acest lucru înseamnă să ne ocupăm rapid de piaţa unică şi de acordurile alte ţări ale lumii. Aceasta este agenda pe care voi insista şi sper să obţin un suport cât mai mare



ora 12:55  The Times: Scoateţi Germania şi nu Grecia din zona euro. Adevărata cauza a dezastrului care pândeşte zona euro este Germania şi nu Franţa, Italia sau Grecia, scriu jurnaliştii britanici.Nemţii s-au opus constant măsurilor care ar putea ajuta la soluţionarea crizei şi au dictat politici care au agravat problemele, titrează "The Times".

ora 12:45 REUTERS: Bruxelles-ul este paralizat de cea mai mare grevă din 1993 încoace cu traficul aeriian, feriviar şi rutier blocate complet.

ora 12:00 DECIZII aşteptate astăzi: Cum vor funcţiona fondurile de salvare a zonei euro. Analiză a Departamentului Financiar

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite