Comisia Europeană se pregăteşte pentru libienii care vor cere azil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE se teme că protestele împotriva guvernului din Libia, în urma cărora peste 200 de oameni au fost deja ucişi, vor duce la o criză de refugiaţi mult mai mare decât cea de 5,000 de tunisieni de săptămâna trecută din Italia.

Fiul conducătorului Libiei anunţă război civil, dacă revoltele nu încetează în următoarele ore. Sunt deja 233 morţi în Libia, potrivit Human Rights Watch şi în momentul de faţă, revoltele continuă.

"Momentan, din partea UE nu se îndreaptă nici un euro către Libia," a spus Michel Cercone, purtător de cuvânt pentru Afaceri Interne. Comisia Europeană îşi pregăteşte însă paşii care vor trebui făcuţi rapid în momentul în care vreun stat membru are nevoie de ajutor pentru a accepta un număr mare de imigranţi din Africa de Nord, în special din Libia şi Tunisia.

"Ne-am gândit că la un moment dat va trebui să finanţăm proiecte pentru a ajuta libienii care cer protecţie internaţională şi exil," a mai spus Cercone. Este însă "prea devreme" pentru ca CE să arate exact cum se va desfăşura ajutorul. "Acum este imposibil pentru Comisia Europeană să facă estimări despre cifrele pe care le vom acorda acestor proiecte. Suntem pregătiţi să ajutăm statele membre care se vor confrunta cu un număr mare de imigranţi. Vedem ce se întâmplă în Africa de Nord şi suntem conştienţi că s-ar putea ca situaţia de acolo să genereze valuri de imigranţi, şi încercăm să ne pregătim momentan pentru a face faţă unor viitoare cerinţe," a mai spus Cercone. 

"Va curge sânge, va fi război"
Prinsă între cele două ţări în care regimurile care guvernau de zeci de ani s-au răsturnat în timpul demonstraţiilor violente, Libia speră să realizeze ceea ce Egipt şi Tunisia au reuşit şi să-l înlăture pe conducătorul Muammar Gaddafi, care se află la putere de 42 de ani. Într-un interviu pentru staţia de televiziune controlată de stat Libia TV, fiul lui Gaddafi, Saif Al-Islam, a spus că "va curge sânge, va fi război civil, şi ne vom omorî pe străzi cum am făcut în 1936," dacă oamenii continuă să protesteze.

Urmăreşte aici: VIDEO Fiul lui Gaddafi anunţă: "Libia este în pragul războiului civil"

Este Frontex pregătită pentru Libia, după Tunisia?
Frontex, agenţia UE de gestionare a frontierelor, a lansat ieri (20 februarie) o operaţiune cu numele de cod "Hermes" după ce Italia a cerut ajutor săptămâna trecută (15 februarie). Autorităţile italiene au primit echipamente de la Malta şi mai mult personal pentru patrule navale pe apele dintre Sicilia şi Africa de Nord.

În următoarele zile, în jur de 30 de experţi din statele membre, inclusiv Belgia, Franţa şi Germania se vor alătura italienilor pentru a-i ajuta să organizeze imigranţii din Lampedusa. Experţii de la Europol participă, de asemenea, la operaţiunea Hermes, pentru a identifica traficanţii de persoane şi alţi infractori. 

UE nu lasă statele membre să se descurce singure
Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne, a spus că operaţiunea este "un semn clar" că statele membre nu ar lăsa Italia să se descurce singură cu valurile de imigranţi.

Comisia Europeană nu poate anticipa numărul de imigranţi care vor dori să treacă graniţa din Libia către Europa. Săptămâna trecută, un număr record de 5,000 de imigranţi din Tunisia au ajuns pe barcă pe insula italiană Lampedusa, cel mai apropiat punct de frontieră între Italia şi Africa de Nord. "Am trimis o misiune Frontex în Lampedusa, duminica trecută, oameni şi echipamente, suntem pregătiţi să creştem numărul de oameni dacă va fi necesar. Avem mai mult ajutor care trebuie doar activat în cazul în care trebuie, şi mai multe state membre şi-au oferit sprijinul. În acest stadiu, este extrem de dificil să ne dăm seama ce se va întâmpla în Nordul Africii," a spus Michel Cercone, purtător de cuvânt pentru Afaceri Interne.

Un eventual ajutor politic al UE pentru Libia se va discuta în cadrul întâlnirii miniştrilor de externe de astăzi, din Bruxelles.

Urmăreşte pe Adevărul Europa ce se discută astăzi în Consiliu.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite