Consiliul European: Cât costă reţeaua energetică integrată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele cu "interes european" de modernizare şi extindere a reţelelor energetice şi a conductelor de gaz ar putea costa UE în jur de 1.000 de miliarde de euro.

Liderii europeni s-au întâlnit astăzi la Bruxelles pentru a relua planurile unei pieţe de energie europeane unice, care, conectată la resurse-cheie din restul lumii, ar garanta rezerve de energie şi conducte de gaz suficiente pentru toate statele membre.

Citeşte şi: UE are nevoie de o piaţă unică de energie până în 2014

Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene a spus că priorităţile pe care consiliul le-a reafirmat astăzi sunt importante nu numai pentru că asigură un viitor bun pieţei energetice, ci şi pentru că în astfel de decizii se pot ascunde răspunsuri la întrebări care ţin de problemele prezente.  

"Multe dintre problemele care apar pe moment sunt cauza faptului că nu ne gândim la soluţii pe termen lung," a spus Barosso. 

De pe masa discuţiilor de astăzi de la Bruxelles lipsesc însă cifrele : costurile pentru conductele de gaz şi reţelele energetice care ar lega toate ţările din Europa de resurse sigure nu au fost încă dezvăluite.

Estimări

Comisia Europeană estimează însă că, pentru a termina proiectele pe care şi le-a propus, UE ar avea nevoie, până în 2013, de cel puţin 19 miliarde de euro pentru conductele de gaz şi cel puţin 6 miliarde de euro pentru reţelele de electricitate. 

Pe termen lung costurile ajung la 1 triliard de euro, cifră care ar acoperi, până în 2020, producţia, distribuţia şi transmiterea electricităţii şi a gazului din acest proiect. 

Comisia Europeană a anunţat că va propune noi instrumente financiare pentru a sprijini proiectele ce ţin de "interesul european", însă acestea ar face parte dintr-o discuţie de perpectivă financiară pentru perioada urmatoare anului 2013.

"Marea parte a costurilor de investiţii în infrastructură va trebui să fie furnizată de piaţă, consturile fiind recuperate prin intermediul tarifelor," a spus consiliul european. Costurile de consum nu au fost încă stabilite, însă banii vor veni în mare parte, teoretic, din sectorul privat.

"În mod sigur, aceşti bani ar trebui să vină de la investitori privaţi. Însă în climatul economic de astăzi, UE ar trebui să ofere companiilor mai multă siguranţă în investiţii, astfel încât riscul corespunzător investiţiilor să se reducă," a declarat Buzek pentru agenţia de presă din Bruxelles EurActiv.

Fonduri UE
Principalul interes al UE se află în infrastructura energetică, care va fi finanţată prin intermediul costurilor de consum.

Până acum, sursa cea mai importantă de finanţare pentru proiectele de infrastructură a energiei a fost Programul Energetic European de Recuperare. (PEER). Acesta a fost creat în 2009, în contextul crizei financiare şi a generat fonduri de peste 2 miliarde de euro până în 2010.

Fondurile au fost suficiente pentru a finanţa 32 de proiecte de infrastructură pentru conducte de gaz şi 12 proiecte pentru reţele de electricitate. Spre exemplu, conducta de gaz Nabucco a primit, cu sprijinul Comisiei, 200 de milioane de euro.

Comisia Europeană a contribuit, de asemenea, şi cu fonduri structurale pentru a finanţa diferite proiectele de infrastrctură. În perioada 2007-2009, fondurile alocate în acest sens au fost de nu mai puţin de 7 miliarde de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite