Uniunea Europeană vrea o reţea unică de energie până în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene şi-au reafirmat planurile pentru o piaţă de energie europeană unică, realizată prin interconectarea reţelelor actuale de electricitate şi gaz. În cadrul Consiliului European de vineri, ei au decis ca reţeaua energetică unică săfie gata până la sfârşitul lui 2014.

Piaţa europeană, conectată la resurse-cheie din restul lumii, ar garanta rezerve de energie şi conducte de gaz suficiente pentru toate statele membre.

Vizualizează aici harta reţelei europene de gaz natural

"Avem nevoie de o piaţă unică de energie până in 2014," a spus Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene. Priorităţile pe care consiliul le-a reafirmat astăzi sunt importante nu numai pentru că asigură un viitor bun pieţei energetice, conform lui Barosso, ci şi pentru că în astfel de decizii se pot ascunde răspunsuri la întrebări care ţin de problemele prezente.  

"Multe dintre problemele care apar pe moment sunt cauza faptului că nu ne gândim la soluţii pe termen lung," a spus Barosso. 

Astăzi liderii au reluat discuţiile începute anul trecut în noiembrie, când Comisia Europeană şi-a prezentat priorităţile pentru dezvoltarea reţelelor de energie şi conductelor de gaz.

"Energia sigură, garantată, durabilă şi necostisitoare, care contribuie la competitivitatea europeană, rămâne o prioritate pentru Europa," a spus consiliul. Planurile UE integrează şi energia verde, o soluţie necesară pentru schimbările climatice. Liderii europeni pun pe masa discuţiilor şi soluţii pentru eficienţa energetică, care "ar spori competitivitatea, ar susţine securitatea aprovizionării cu energie şi ar reduce, pe termen lung, costurile."

"UE are nevoie de o piaţă internă de energie pe deplin funcţională, interconectată şi integrată," a declarat astăzi consiliul european.

Planuri mari pentru resursele Europei

CE a identificat patru proiecte necesare pentru a moderniza şi extinde infrastructura energetică şi conductele de gaz existente.  

Una dintre priorităţi este o reţea în Marea Nordului şi o conexiune către  Europa nordică şi centrală pentru transportul energiei electrice produse de parcurile eoliene marine către consumatorii din marile oraşe.  CE a identificat şi nevoia stocării acestei energii în hidrocentralele din Alpi şi din ţările nordice. 

De asemenea, CE a propus o interconexiune în sud-vestul Europei pentru a facilita transportul de energie eoliană, solară şi hidraulică prin restul continentului.

Un alt proiect constă în îmbunătăţirea reţelei de legătură între sursele locale de energie din Europa centrală, precum şi cele regionale din sud-estul Europei.

CE a propus şi ca piaţa de energie baltică să fie integrată în cea europeană şi bine conectată cu producătorii din Europa centrală şi de sud-est. 

În ceea ce priveşte reţeaua de gaze din Europa, Comisia are, în planurile sale, viziunea unui "coridor de sud" , care ar putea diversifica resursele de gaz europene şi ar pune continentul European în legătură cu producători de la Marea Caspică. 

Citeşte şi: Planurile UE de reducere a facturii la energie şi gaze

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite