România a luat doar 5% din banii UE şi are de cheltuit de trei ori mai mult în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a reuşit să cheltuie, la sfârşitul lui 2011, doar 5,5% - rata de aborbţie reală - din suma totală alocată de UE pentru perioada 2007-2013, potrivit ultimului raportul al Ministerului Afacerilor Europene.

Programul Operaţional Regional are în continuare cele mai bune rezultate, cu o rată de absorbţie reală - de 11,73 %, iar cel mai puţin performant a fost Programul Operaţional Sectorial Mediu unde doar 2,2% din banii UE au fost folosiţi. Vezi detalii aici

Potrivit angajamentului anunţat de Ministerul Afacerilor Europene, în 2012, autorităţile române şi-au propus, prin proiectul de buget, să atragă fonduri UE de şase miliarde de euro, din care 2,5 miliarde de euro pe agricultură şi dezvoltare rurală şi alte 3,5-3,6 miliarde de euro pe fonduri structurale şi de coeziune.

2012: Trebuie să cheltuim într-un an de trei ori mai mult decât în ultimii cinci

Obiectivul propus este ca rata de absorbţie a României, cea mai scăzută din UE să fie, la finele lui 2012, de cel puţin 20 de procente. Fondurile pe care România le are la dispoziţie pentru perioada 2007-2013 în domeniul fondurilor structurale şi de coeziune sunt de 83 de miliarde de lei (aproximativ 18, 2 miliarde de euro). Până în noiembrie, prin proiectele depuse s-au cerut fonduri de aproape 240 de miliarde de lei, dar au fost aprobată doar aproximativ o cincime.

Lista priorităţilor cu finanţare de 95% de la UE

Anul următor, România mai are câteva cărţi importante de jucat pe fonduri structurale. În primul rând, va putea beneficia de cofinanţarea suplimentată a Comisiei Europene prin aşa-numitul „Plan Marshall" prin care va beneficia de 95% sprijin financiar din partea UE, urmând ca bugetul de stat să suporte doar o cotă de 5% faţă de 15 procente, cât trebuie să pună de regulă.

Negocierile pentru banii de după 2014

Un alt moment important al lui 2012 este legat de negocierile pentru viitorul exerciţiu bugetar: alocarea banilor şi stabilirea regulilor după care se vor cheltui fondurile structurale pentru perioada 2014-2020. Comisia Europeană a propus, deja, în luna octombrie , noi reguli de acordare a fondurilor de coeziune (ce reprezintă un sfert din bugetul UE, adică 336 de miliarde de euro). În perioada 2014-2020, acordarea lor va ţine cont de criza economică: se dau garanţii pentru împrumuturi la IMM-uri, se menţin ratele de cofinanţare. Vestea proastă e că fluxul de bani poate fi întrerupt pentru statele membre care nu respectă disciplina bugetară. Vezi avertismentul primit ieri de Ungaria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite