5 martie, Ziua Europeană a Egalității Salariale – motiv de sărbătoare sau de îngrijorare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding (EPA)
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding (EPA)

Ziua Europeană a Egalității Salariale, sărbătorită pentru prima dată mâine, 5 martie, va fi, de acum încolo, ziua care amintește tuturor angajatorilor că există o diferență considerabilă între femei și bărbați în ceea ce privește salariul. 

Femeile din Uniunea Europeană câștigă, de-a lungul vieţii, în medie, cu 17,5% mai puțin decât bărbații. Acest „procentaj uimitor" este sărbătorit tocmai cu trei zile înainte de Ziua Internațională a Femeii, 8 martie.

Mâine, 5 martie va marca numărul de zile suplimentare din anul 2011 pe care femeile trebuie să le muncească pentru ca suma de bani câştigată de acestea să fie echivalentă cu cea obţinută de bărbaţi în 2010.

Informaţi-vă despre diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi folosind acest calculator digital!

Această inițiativă nu face parte întâmplător din al doilea mandat al președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, el susținând încă din 2010 o politică orientată spre susținerea egalității dintre sexe.

Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru justiție spune că UE mai are de făcut multe eforturi pentru a înlătura discriminarea între bărbați și femei.

„Alături de statele membre şi de partenerii sociali, vom încerca să reducem considerabil diferențele de salarizare între bărbați și femei în UE, astfel încât în viitor să nu mai avem nevoie de o zi a egalității salariale care să marcheze disparităţile în materie de salarii."

Află mai multe despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi aici!

Promisiuni și „inițiative"
Metodele UE de a încuraja o societate europeană mai deschisa către șansele egale dintre femei și bărbați nu au însă o bază legală, ci vin sub forma unor promisiuni, propuneri și sprijin - printre care și financiar. UE promite că „va sprijini inițiativele care favorizează remunerarea egală la locul de muncă, precum mărcile, „cartele" și premiile pentru egalitate fără caracter legislativ."

Comisia va favoriza și crearea unor instrumente pentru angajatori care să corecteze diferențele salariale „nejustificate". Spre exemplu, aceștia ar putea folosi Logib, un instrument utilizat în Germania şi Luxemburg, care permite societăţilor să identifice, în mod personalizat, diferențele de salarizare între bărbați și femei în cadrul companiilor lor.

UE va încerca sa aducă mai multă transparență în felul în care salariații sunt plătiți, analizând şi impactul asupra egalității de remunerare al acordurilor de lucru atipice, cum ar fi munca cu fracțiune de normă şi contractele pe durată determinată.

Bărbații au o viață mai ușoară
Deși numărul femeilor care muncesc este în creştere și majoritatea studenţilor şi absolvenţilor de universitate sunt femei, conform Comisiei Europene, el rămâne mult inferior celui al bărbaţilor. Acestea rămân încă slab reprezentate în funcţii de decizie politică şi economică, în ciuda eforturilor recente ale CE de a crea mai multe posturi pentru femei, chiar în conducerea Comisiei Europene.

Femeile continuă să câştige cu aproape 18% mai puţin decât bărbaţii pentru fiecare oră lucrată, susțin rapoartele CE.

Responsabilităţile familiale sunt încă inegal repartizate între femei şi bărbaţi, mai spun studiile, iar femeile sunt principalele victime ale violenţei bazate pe criterii de sex și cele mai vulnerabile la traficul de fiinţe umane.

Problemă veche
Pe hârtie, principiul „remunerare egală pentru muncă egală" figurează încă din 1957 de la Tratatul de la Roma. Practic, conform statisticilor, diferențele salariale s-au schimbat în propoție mica, de la 5% în Italia până la 30% în Estonia. Acest lucru reflectă inegalități complexe care persistă pe piaţa forţei de muncă," a spus Comisia.

Citește și: Cheia succesului în afaceri – Europa are nevoie de mai multe femei în consiliile de administrație

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite