VIDEO Aleşii europeni trebuie să declare orice cadou de 150 de euro şi cum au luat bani în ultimii trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi aleşii europeni vor trebui să declare orice activitate din care câştigă mai mult de 5.000 de euro pe an în afara remuneraţiei oficiale de parlamentar. Orice cadou care depăşeşte 150 de euro trebuie menţionat în termen de 30 de zile de la data la care a fost primit. Viitorii aleşi vor trebui să declare toate activităţile pe care le-au avut cu trei ani înainte de începerea mandatului: dacă au fost în ONG-uri, consilii de a

Aceste reguli au fost votate astăzi, în unanimitate, de Comisia pentru Afaceri Constituţionale a Parlamentului European.

Ele se aplică începând cu 1 ianuarie anul viitor şi fac parte din aşa numitul „Cod de conduită" al europarlamentarilor. Acesta a fost elaborat, dezbătut şi adoptat în regim de urgenţă după scandalul din primăvara acestui an „Mită contra amendamente" în urma căruia trei euroaleşi printre care şi Adrian Severin au fost filmaţi în timp ce acceptau bani pentru a schimba legile europene de la firme de lobby. De fapt aceştia eurau jurnalişti sub acoperire de la The Sunday Times.

Scandalul "Euroşpaga" a schimbat şi regulile pentru lobbişti. Vezi detalii aici.

Codul votat astăzi şi care va ajunge în plen peste două săptămâni la Bruxelles conţine o interdicţie explicită legată de primirea de bani sau alte recompense în schimbul pentru a influenţa deciziile parlamentare.

Sancţiunile pentru nerespectarea acestor reguli încep de la suspendarea deputatului pentru două până la 10 zile, cu tăierea corespunzătoare a salariului sau interzicerea poziţiilor de raportor - cele mai importante pentru activitatea parlamentară ori a altor funcţii.

Vezi care a fost soarta lui Adrian Severin după scandalul "Mită contra amendamente"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite