Eurodeputații au decis: lobbyiștii care vor să intre la ei trebuie înmatriculați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputații europeni au aprobat miercuri (11 mai) proiectul unui registru comun pentru lobbyiști și alte grupuri de interes care solicită acces în Parlamentul European și la Comisie.

Conform noului registru de transparență - care înainte era numit registrul lobbyiștilor, contactele pe care lobbyștii le stabilesc cu un deputat trebuie înregistrate într-un "memorandum explicativ" anexat la proiectul de act legislativ.

Euoparlamentarul italian Carlo Casini, raportor pe acest dosar a spus că votul de miercuri (11 mai) este "un semn clar al angajamentului eurodeputaților în favoarea transparenței".

"Este important ca judecători şi pentru eurodeputați să-și respecte independenţa, libertatea de opinie și devotamentul lor față de voinţa comună," a spus acesta.

Casini așteaptă un angajament din partea Consiliului la acest registru în curând.

Noul registru impune grupurilor de interese de la Bruxelles și lobbyiștilor să se înregistreze și să-și declare toate aranjamentele financiare şi de altă natură pentru dacă își doresc acces în Parlamentul European.

Comisar european pentru relații inter-instituționale Maros Šefčovič a spus: "Registrul îşi propune să ofere cetăţenilor mai multă transparenţă în organizaţii şi persoane fizice care desfăşoară activităţi independente implicate în elaborarea politicilor UE sau încearcă să influenţeze procesul decizional."

VIDEO Scandalul Severin creează dispute aprinse în UE/ Bugetele pentru lobby puse la vedere

Lobbyiștii nu sunt un lucru rău

Eurodeputatul german Manfred Weber a recunoscut că membrii Parlamentului au totuși nevoie de lobbyiști.

"Nu este rău să avem lobbyiști," a spus Weber. "Avem nevoie de experţi şi de contribuţia lor la activitatea noastră, dar la sfârşitul zilei, este important să luăm deciziile noastre independente şi noi, ca membri ai Parlamentului vom putea fi mândri, atunci când vom compara acest lucru cu situatia la nivel national în statele membre, din moment ce foarte puţine ţări au un registru de transparenţă la acest nivel."

Noul registru format din vechile reguli ale PE și cele ale CE, plus o serie de măsuri suplimentare ar trebui să fie disponibil online în iunie 2011.

Citește și: Lobbyiştii din UE, consemnaţi la raport

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite