Summit la Washington: UE – SUA la masa crizei mondiale. Ce aşteaptă americanii de la europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama şi Jose Barroso la summitul G8 de la Deauville
Barack Obama şi Jose Barroso la summitul G8 de la Deauville

Liderii UE se întâlnesc luni, la Washington, cu preşedintele american Barack Obama, cu secretarul de stat Hillary Clinton şi alţi reprezentanţi ai administraţiei americane.

UE va fi reprezentată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi de cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Înaltul Reprezentant Catherine Ashton şi comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht, vor fi de asemenea în vizită în SUA.

Principalele discuţii ale summitului se vor referi la situaţia economică globală. Liderii europeni şi americani vor discuta despre răspunsurile la criză, măsurile pentru creştere economică şi locuri de muncă. Vor fi dezbătute şi chestiuni de politică externă: primăvara arabă, Iran, Siria, Orientul Mijlociu şi Afganistan, precum şi vecinătatea UE - Est.

„Mai întâi, va trebui să găsim răspunsuri preocupărilor pe termen scurt, vulnerabilităţilor fiscale şi financiare. Căutăm împreună metode pentru a folosi legăturile economice foarte puternice pe care le avem pentru a genera creştere economică pe ambele maluri ale Atlanticului", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy înainte de plecarea la Washington.

SUA cel mai mare partener comercial al UE

Statele Unite ale Americii au rămas cel mai mare partener comercial al UE, atât pentru bunuri cât şi pentru servicii. Cu toate acestea, a existat o scădere constantă a cotei Statelor Unite ale Americii în în comerţul cu mărfuri, în ultimul deceniu. În timp ce în anul 2000, Statele Unite ale Americii au reprezentat 28% din totalul exporturilor UE-27 şi 21% a importurilor, până în 2010, aceste operaţiuni au scăzut la 18% şi respectiv 11%, potrivit datelor anunţate de Eurostat, înaintea summitului.

Germania şi Regatul Unit au cele mai mari afaceri cu SUA

Dintre statele membre UE-27, Germania (cu 27% din exporturile UE de bunuri) a fost de departe cel mai mare exportator către Statele Unite în prima jumătate a anului 2011, urmată de Regatul Unit (20 miliarde reprezentând un procent de 16%), Italia (12 miliarde sau 9%), Franţa (11 miliarde sau 9%) şi Irlanda (11 miliarde sau 8%). Germania a fost, de asemenea, cel mai mare importator, urmată de Regatul Unit, Olanda şi Franţa.

Avertismentele SUA pentru zona euro: Ţineţi sub control datoriile dacă mai vreţi bani de la FMI

Liderii UE au primit mai multe avertismente de peste ocean în privinţa crizei euro. Unele semnale au fost transmise la summitul G20 de la Cannes de la începutul lunii noiembrie. Barack Obama a transmis atunci Bruxelles-ului că vrea dovezi potrivit cărora criza datoriilor va fi ţinută sub control dacă statele membre mai vor bani de la FMI. Vezi detalii aici


image

Obama revine: sunt profund îngrijorat de criza din zona euro

Preşedintele american Barack Obama a mai declarat şi pe 16 noiembrie că este "profund îngrijorat" de problemele din zona euro, pe fondul crizei datoriilor suverane şi a creşterii economice anevoioase. "Cred că voi la fel de îngrijorat mâine şi săptămâna următoare", a declarat preşedintele american la Canberra. Puterile europene trebuie "să susţină proiectul european", a adăugat el.

"Până vom pune în aplicare un plan concret şi o structură care să trimită un mesaj clar pieţelor, care să afirme că Europa susţine ferm euro şi va face ce are de făcut, vom continua să vedem acest tip de probleme", a declarat preşedintele american. El a recunoscut că Angela Merkel, cancelarul german, şi Nicolas Sarkozy, preşedintele francez, au o voinţă reală de a scoate Europa din criză, dar a apreciat că aceasta are o structură complicată. "În prezent, comunitatea europeană în sens larg trebuie să susţină proiectul european", a declarat el. "Avem o economie mondială integrată şi ceea ce se întâmplă în Europa va avea un impact asupra noastră", a adăugat el.

Nici SUA nu sunt într-o situaţie economică mai fericită

Pe 22 noiembrie, congresmenii din comitetul care urma să identifice sursele unor tăieri de buget în valoare de 1,2 miliarde de dolari au recunoscut că negocierile au eşuat. Aceasta înseamnă că tăieri de buget automate vizând mai ales Pentagonul şi cheltuielile cu securitatea internă vor intra în vigoare din ianuarie. Preşedintele Barack Obama a declarat că se va opune oricărei încercări de a anula aceste tăieri automate, ce urmează a intra în vigoare în 2013. Reducerile au rolul de a ţine în frâu datoria publică a SUA care este în creştere vertiginoasă, depăşind 15.000 de miliarde de dolari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite