UPDATE Presiune pe UE: Obama cere dovezi că UE îşi ţine criza euro sub control dacă mai vrea bani de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile reuniunii G20 de la Cannes sunt blocate pe unul din cele mai importante subiecte: creşterea capacităţii financiare a Fondului Monetar Internaţional după ce preşedintele american Barack Obama ar fi cerut dovezi că Uniunea Europeană este capabilă să gestioneze criza din zona euro înainte de a accesa noi împrumuturi.

Ţările din zona euro doresc o extindere a fondurilor FMI şi fac presiuni pentru un acord la summit-ul G20 ale căror discuţii se vor finaliza în această după amiază. „Dar negocierile sunt în acest moment blocate , susţin oficiali apropiaţi de discuţiile de la Cannes şi citaţi de European Voice după dovezile cerute de preşedintele american. European Voice mai relatează că Statele Unite doresc să menţină zona euro sub presiune şi anticipează că este puţin probabil ca G20 să anunţe cifre pentru creşterea capacităţii FMI.

Înapoi în UE cu Grecia şi Italia

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a anunţat astăzi, de la reuniunea G20 de la Cannes, că a transmis liderilor celor mai puternice economii ale lumii că UE doreşte Grecia în continuare în familia europeană dacă respectă promisiunile asumate în faţa şefilor de stat din zona euro, că Italia va avea monitorizare pentru programele de asistenţă financiară chiar de săptămâna viitoare, că UE susţine consolidarea fondurilor FMI şi a recunoscut că există divergenţe cu privire la introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare. Concluziile reuniunii G20 încă se negociază.

"Unitatea naţională a Greciei este mai importantă ca niciodată. Rămânem la angajamentele noastre, cu Grecia membru al familiei europene", a spus Barroso. În privinţa Italiei, şeful Comisiei Europene a arătat că Roma este cea care a cerut monitorizare şi că experţi ai CE sunt gata să înceapă săptămâna viitoare discuţiile.

"Nu vă ascund faptul că există divergenţe pe introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare", a mai spus Barroso

Întrebat dacă anunţul Greciei de a organiza un referendum tocmai înaintea reuniunii de la G20 nu a subminat cumva toate eforturile UE având în vedere reacţia pieţelor, Barroso a recunoscut că reacţia Atenei "nu a fost deloc folositoare".

"Aşa cum am spus, acesta nu este un sprint ci este un maraton. Şi, apropos, "marathon" este un cuvânt grecesc. Ca să fim clari, nu avem o soluţie magică. Este o situaţie de instabilitate excesivă provocată de mai multe motive. Câteodată politicienii sunt iraţionali, dar nici pieţele nu sunt tocmai raţionale. Deciziile de la euro summitul din Bruxelles din 27 octombrie au fost extrem de importante. Dar, este de asemenea adevărat, că anunţul Atenei (de a organiza un referendum) nu ne-a ajutat deloc. Vezi ultimele veşti de la Atena aici

Liderii celor mai mari economii din lume au lucrat ieri noapte pentru a conveni un pachet cuprinzător de măsuri pentru a dezamorsa criza din zona euro, după o zi tensionată în care Grecia a dominat reuniunea celor 20.

ZIUA 1 de la Cannes - ANALIZĂ ADEVĂRUL Derută la Atena, încordare în Franţa, îngrijorare la Bruxelles

În a doua zi a discuţiilor de la Cannes, G20 urmează să ajungă la un acord pe un plan de acţiune pentru creştere economică şi a locurilor de muncă, plan care include cu sarcini dar şi fonduri suplimentare pentru Fondul Monetar Internaţional.

Surse de la Cannes au declarat pentru Financial Times că ţările din afara Europei vor ca zona euro să demonstreze că pot gestiona criza datoriilor înainte de a lua în considerare resurse suplimentare pentru FMI. Oficialii europeni doresc angajamente suplimentare din partea Italiei şi coerenţă de la Atena.

Liderii UE şi ai puterilor Europei, la reuniunea de la Cannes

În faţa perpectivei anunţată de Atena de a supune unui referendum decizia de a rămâne în zona euro, mai mulţi şefi de stat sau de guvern ai ţărilor din zona euro au reacţionat astăzi au criticat şi au avertizat că UE "se poate descurca" şi fără Grecia.

Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker care este şi preşedintele Eurogrupului (grupul miniştrilor de finanţe din zona euro) a declarat astăzi că UE doreşte ca Grecia să rămână în zona euro, dar nu cu orice preţ, scrie EuObserver citând televiziunea germană ZDF.

De asemenea, ministrul francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti, a declarat că "Grecia este ...ceva fără de care putem trăi".

Premierul grec a revenit însă în această seară asupra declaraţiilor legate de organizarea referendumului. Vezi detalii aici.




.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite